Nagyvilág

29 halálos áldozata volt a bagdadi támadásoknak

29 halálos áldozata és 25 sérültje volt az iraki rendőrség napja alkalmából rendezett ünnepségen végrehajtott négy bagdadi támadásnak hétfőn. Az áldozatok többsége rendőr.

Rendőregyenruhába öltözött terroristák két öngyilkos robbantásos merényletet követtek el a belügyminisztérium épülete ellen, és kilőttek az épületre egy aknagránátot. Biztonsági források szerint a merénylők háromperces időeltéréssel hozták működésbe a testükre erősített robbanóöveket a minisztérium hátsó bejárata előtt. A detonációk több rendőrségi autót is elpusztítottak, a helyszínen széttépett emberi testrészek hevertek.

Nem sokkal korábban a belügyminisztérium épületétől mintegy 400 méterre lévő rendőrakadémián is robbant egy aknalövedék, de nem követelt áldozatot – közölte egy másik biztonsági forrás. A belügyminisztérium elleni támadásokkal egy időben ünneplő tömeg vonult fel, amely az iraki rendőrség napjáról – a testület felállításának 84. évfordulójáról – emlékezett meg.

A felvonulók között haladt az iraki belügyminiszter, a védelmi miniszter és az Egyesült Államok bagdadi nagykövete is. Az öngyilkos merényleteket és a rendőrakadémia elleni aknatámadást az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki sejtje vállalta magára internetes közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik