Nagyvilág

Kína lesz az agglegények országa

A lakosság robbanásszerű növekedésének problémájával kell szembenéznie Kínának az elkövetkező öt évben, és a kormány szigorítani fog a családonként egy gyermeket engedélyező politikáján, hogy 2010-re a lakosság az 1,37 milliárdos szinten maradjon - közölte egy népességpolitikai illetékes.

A kínai Állami Népesség- és Családtervezési Bizottság elnöke Pekingben azt fejtegette, hogy meg kell erősíteni a jelenlegi családtervezési politikát, és alacsonyan kell tartani a születések számát, mert az elkövetkező öt évben a születések negyedik hulláma fenyeget. Kínában a lakosság száma hivatalos adatok szerint 2005-ben elérte a 1,3 milliárdot.

Az országban többször, az 1950-es, valamint az 1980-as években tapasztalták a születések kiugró számát.

Csang Vej-csing hangoztatta, hogy azt a családmodellt, amely szerint a városi családoknak egy, míg a vidékieknek két gyermeke lehet, veszély fenyegeti. A politikus elutasította szakértők, sőt egyes tisztviselők újabb keletű nézeteit, miszerint lazítani kellene a családtervezési politika szigorán, különösen a városokban. Az elmúlt években demográfusok arra hívták fel a figyelmet, hogy a városokban egyre több gyermektelen pár él.

Csan Vej-csing szerint bármilyen módosítást előbb a kormány szintjén kell megvitatni. Az állami bizottság elnöke további problémaként vetette fel a városi lakosság gyorsuló öregedését, illetve a nemek között egyensúly hiányát.

Hivatalos adatok szerint Kínában a lakosság 10 százaléka hatvanéves, vagy idősebb. Állami statisztikák szerint pedig 119 újonnan született fiú gyermekre csupán 100 leánygyermek jut. Ez a következménye annak, hogy egyes férfi központú, hagyományt tisztelő vidéki családoknál az állapotos nők közül sokan művi abortusz mellett döntenek, amikor megtudják, hogy magzatuk leány. Tizennégy év múlva, 2020-ra 40 millió elkeseredett agglegény él majd az ázsiai országban – írta az Új-Kína hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik