Nagyvilág

Saront megműtötték

Háromórás sürgős műtétet hajtottak végre Ariel Saron izraeli kormányfőn, miután ismét agyvérzést kapott péntek reggel. Egy friss felmérés szerint pártja nélküle is nyerhet a választásokon.

Kormánytisztviselők megerősítették a sürgős műtét befejezésének tényét, annak eredményességéről még nem érkeztek hírek. Saron két munkatársa, akik Jeruzsálemben egy tanácskozáson vettek részt, a hírre a Hadassza kórházba siettek. Slómó Mor Jószéf professzor, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója reggel még azt közölte, hogy az éjszaka nem állt be változás a mesterségesen kómába altatott miniszterelnök állapotában.

Egy kórházi illetékes és Saron egy közeli munkatársa szerint a szerdai agyvérzés “jelentős agykárosodást okozott” a miniszterelnöknek. A péntek reggeli hírek még arról szóltak, hogy az orvosok vasárnap tesznek kísérletet Saron felébresztésére, és csak akkor tudják pontosan megállapítani az agyvérzés következményeit.


Saron nélkül is nyerne a Kadima?


Orvosi szakértők többsége egyetért abban, hogy a kormányfő esetleges felépülése esetén sem térhet vissza a politikába. Emiatt különösen fontos, miként befolyásolja a Likudból kilépő Saron által nemrég alapított Kadima párt támogatottságát a politikus betegsége a márciusra kitűzött előrehozott választásokon. Egy friss közvélemény-kutatás szerint kevésbé, mint azt az elemzők gondolták: a Dialog közvélemény-kutató intézet által végzett gyors véleményszondázás szerint a Kadima párt súlyosan beteg vezére, Ariel Saron nélkül is megnyerné a parlamenti választásokat.

A szerda este súlyos agyvérzés miatt kórházba szállított izraeli miniszterelnök által életre hívott párt 38-42 mandátumot szerezne a 120 fős kneszetben, ha most rendeznék a választásokat attól függően, ki venné át a politikai szervezet irányítását Sarontól. Simon Peresz vezetésével 42, Ehud Olmert irányításával 40, Cipni Livni elnökletével pedig 38 helyhez jutna a Kadima.

Pereszt akarják?

Vélhetően a Kadima választási esélyei is szóba kerültek Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő és Simon Peresz, az Izraeli Munkapártból kilépett miniszterelnök-helyettes pénteki találkozóján. A médiában megjelent hírek szerint a szintén kormányfőhelyettes Olmert, aki Ariel Saron kormányfő betegsége miatt látja el a miniszterelnöki feladatokat, arra kérte Pereszt, hogy a miniszterelnök betegsége ellenére se fordítson hátat a Saron alapította új, jobbközép pártnak, a Kadimának (Előre), és miniszteri tárcát ajánlott neki egy leendő új kormányban.


Beszélgetésük után Peresz azt mondta, hogy kitart Olmert mellett. “Tudni fogjuk, hogyan folytassuk Izrael politikáját, (…) Ariel Saron politikáját” – nyilatkozott újságíróknak. Elemzők szerint Peresz népszerűsége ellenére sem valószínű, hogy a Kadima őt választaná vezetőjének a tavaszi választási kampányban. Az ő vezetése alatt több választást is elvesztett a Munkapárt, ezért örökös vesztesként tekintenek rá. “Peresz nem helyettesítheti Olmertet” – mondja Hanan Krisztal, az izraeli rádió politikai elemzője. “A Kadima a Likudhoz hasonló (párt). Ha Peresz kerül a Kadima élére, bizonyosan lesznek, akik kilépnek, és Netanjahu tudni fogja, hogyan gyűjtse be a disszidenseket” – mondta, Benjamin Netanjahu volt miniszterelnökre utalva, aki Saron lemondása után átvette a jobboldali Likud vezetését.

Érte és ellene


George Bush amerikai elnök csütörtökön olyan emberként méltatta a súlyos agyvérzést szenvedett Ariel Saron izraeli kormányfőt, akinek volt “víziója a békéről”. Bush a washingtoni külügyminisztériumban, az idegen nyelvek tanulására ösztönző kormányzati program beindítása alkalmával mondott beszédében méltatta a súlyosan beteg izraeli politikust. “Országunk legmélyebb rokonszenvét nyilvánítja Ariel Saronnak (…) Imádkozunk felépüléséért” – mondta az amerikai elnök, aki beszédében “jó emberként, erős emberként”, illetve olyan személyként jellemezte Saront, akinek volt “víziója a békéről”.

Egészen másként vélekedett az iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád, aki Ariel Saron halálában bízik – vált ismerté az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség jelentéséből. Az iráni államfő síita muzulmán vallási vezetők előtt szólva úgy fogalmazott: “Ha Isten is akarja, igaz, hogy a sabrai és satilai gyilkos megtér őseihez.” Sabra és Satila két Bejrút melletti menekülttábor, ahol Izrael-barát keresztény milíciák palesztinokat mészároltak le, miután Saron vezetésével a zsidó állam 1982-ben lerohanta Libanont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik