Nagyvilág

A kubaiak ölették meg Kennedyt?

Egy német újságíró ötévi nyomozás után azt állítja, hogy Kennedy elnököt tulajdonképpen a kubai titkosszolgálat ölette meg. Az újból és újból felmerülő összeesküvés-elméletek kiötlőivel szemben azonban Wilfried Huismann immáron tanúkat is megszólaltatott dokumentumfilmjében.

Kennedy gyilkosának, Lee Harvey Oswaldnak az élete szinte nyitott könyv: kutatók nagy alapossággal vizsgálták minden egyes lépését, kivéve talán egyet, rövid mexikói tartózkodását. Márpedig Huismann szerint éppen ez a legjelentősebb momentum a Kennedy-gyilkosság kapcsán. Oswald ugyanis a német újságíró állítása szerint Mexikóvárosban vette fel a kapcsolatot a kubai titkosszolgálat embereivel, hogy Castro jobbkezének utasítására aztán megölje Kennedyt.

A lista

A német közszolgálati televízióban holnap adásba kerülő filmben koronatanúként jelenik meg ugyanis a kubai titkosszolgálat egykori magasrangú beosztottja, Oscar Marino, aki saját állítása szerint már 1962 novemberében kezében tartott egy olyan listát, amelyen a kubai titkosszolgálat külföldön dolgozó emberei voltak felsorolva – köztük Lee Harvey Oswald is. Marino állítása szerint a listán felsorolt személyek feladata elsősorban az volt, hogy az Egyesült Államok különféle politikai szervezeteibe beépülve destabilizálják a szomszédos nagyhatalmat.

Mindemellett azonban Marion állítása szerint politikai gyilkosságok elkövetésével is igen gyakran megbízták külföldi ügynökeiket, akik aztán több-kevesebb sikerrel végre is hajtották akcióikat. Egy másik tanú szerint Oswald 1963 szeptemberében többször is megfordult a mexikóvárosi kubai nagykövetségen, ahol a követség dolgozóival hosszas megbeszéléseket folytatott. Azt ugyan már eddig is lehetett tudni, hogy Oswald megfordult Mexikóvárosban is, ám a kubai nagykövetséggel tartott intenzív kapcsolata eddig háttérbe szorult.

A mexikói kapcsolat

A mexikói kapcsolat fontosságára persze nem Huismann ébredt rá először: Gus Russo, Kennedy életének egyik legismertebb kutatója már 1998-ban írott könyvében felhívta a figyelmet arra, hogy a Kennedy-gyilkosság kulcsa minden valószínűség szerint Mexikóban található. Mindazonáltal ő maga soha nem vette a fáradságot, hogy Mexikóba utazva a helyszínen kutasson tovább a rejtély után.

Russóval ellentétben Laurence Keenan, az FBI egyik magas rangú tisztje megtette ezt már közvetlenül a gyilkosság után: a nyomozás részeként rögtön Mexikóvárosba utazott, hogy Oswald mexikóvárosi kapcsolataira fényt derítsen. A dokumentumfilmben megszólaló Keenan szerint azonban Edgar Hoover, az FBI akkori főnöke személyesen rendelte vissza őt Mexikóvárosból, amikor Keenan olyan utalásokat tett jelentésében, melyből egyértelműen kiderült, hogy Oswald Mexikóvárosban gyanús körülmények között találkozott többször is a kubai nagykövetség dolgozóival. A Keenan által megkezdett munkát folytatva azonban Huismann és csapata arra a következtetésre jutott, hogy Oswaldot mégiscsak a kubai titkosszolgálat bízta meg Kennedy megölésével.

Miért nem derült ki az igazság eddig?

Huismann-nak sikerült szóra bírnia egy még aktív orosz titkosszolgálati tisztet is, aki a filmben megerősíti: léteznek olyan dokumetumok, melyekben a KGB hívta fel a kubai titkosszolgálat figyelmét Oswaldra. De vajon miért állhatott érdekében bárkinek is Oswald kubai kapcsolatának eltussolása? Miért nem engedték közvetlenül a gyilkosság után Keenan ügynöknek, hogy felderítse, mit is keresett Mexikóban Oswald?

A Der Spiegel cikke szerint Huismann dokumentumfilmjében megszólal Johnson elnök két legfontosabb tanácsadója, Alexander Haig és Joseph Califano is. Mindketten a kamerák előtt is elismerik, hogy Johnson elnök kezdettől fogva meg volt győződve arról, hogy a gyilkosságot a kubaiak szervezték meg, ám ugyanakkor tisztában volt azzal is: ha kiderül az igazság, akkor azzal elkerülhetetlenné válik a Kuba elleni amerikai támadás, ami viszont könnyen a harmadik világháború kitöréséhez vezethetett volna. „Éppen ezért Johnson nem engedhette meg, hogy az amerikaiak tudomására jusson: elnöküket a kubai titkosszolgálat ölte meg” – állítja a filmben Alexander Haig.

Kennedy is meg akarta öletni Castrót?

Johnson elnök egykori tanácsadói ugyanakkor ennél többet is állítanak: szerintük ugyanis Kennedyék a látszólagos békülékeny politika mellett titokban igen sok ügynököt foglalkoztattak, hogy Castrót valamiképpen megölhessék. Robert Kennedy, az elnök testvére többször is tárgyalt egy bizonyos Rolando Cubelával, aki sokáig Castro jobbkezének számított. A filmben megszólaló Cubela szerint Kennedyék azt akarták, hogy az ő vezetésével döntsék meg Castrót, csakhogy a kubai titkosszolgálat Cubela nyomára bukkant.

Cubelának így nem maradt más választása, Castro parancsára neki kellett részben megszerveznie a Kennedy elnök elleni merényletet. Hogy a Johnson-adminisztráció már közvetlenül a gyilkosság után is biztos volt abban, hogy a kubaiak keze van a dologban, arra persze már korábban is megpróbáltak fényt deríteni: 1988-ban az amerikai History Channel egy olyan dokumentumfilmet akart sugározni, melynek központi állítása szintén ez lett volna, csakhogy akkor Johnson elnök özvegye megakadályozta a film ezen részének sugárzását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik