Nagyvilág

Saron életéért küzdenek

Továbbra is az életéért küzd Ariel Saron izraeli miniszterelnök, miután szerda este agyvérzést szenvedett, és hétórás műtéten esett át. Saron állapota súlyos, és ha fel is épül, nem térhet vissza a politikai életbe elemzők szerint.

Ehud Olmert előlép

Az átmenetileg Izraelt irányító politikus Saron legfőbb szövetségese volt az elmúlt öt évben: feltétel nélkül támogatta a kormányfő gázai kivonulási tervét és annak végrehajtását, a Likud elhagyását és a Kadima megalakítását. Elemzők úgy vélik, a munkamegosztás szerint ő vetette fel a merész politikai terveket, így a reakciók ismeretében játékteret nyitott Saron számára. A 60 éves, jogi végzettségű politikus 28 éves kora óta tagja a parlamentnek; 1993-2003 között Jeruzsálem polgármestere volt, a Saron-kormányban 2003 óta miniszterelnök-helyettes, 2005 nyara óta pedig pénzügyminiszter is. A Jerualem Post szerkesztője szerint Olmert kevéssé karizmatikus, mint Saron, így nehezebben tudja keresztülvinni időnként ellentmondásos elképzeléseit.

Ariel Saron orvosai úgy döntöttek, legalább a következő 24 órában altatják az izraeli miniszterelnököt, hogy lehetővé tegyék felépülését a súlyos agyvérzésből. Mint a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója közölte, Saront mélykómás állapotban lélegeztető gépre helyezték, hogy fenntartsák az alacsony vérnyomást koponyájában. Az igazgató szerint a kormányfő állapota súlyos, de stabil. Egyúttal cáfolta azokat az egész országban lábra kapott híreszteléseket, amelyek szerint Saron állapota sokkal súlyosabb, mint amit hivatalosan beismernek. Slómó Mor-Jószéf professzor ígéretet tett arra, hogy a kórház közleményt fog kiadni, bármilyen változás áll be Saron állapotában.


Az izraeli kormányfőt szerdán késő este agyvérzéssel szállították a jeruzsálemi kórházba, ahol műtétnek vetették alá, jogköreit pedig ideiglenesen helyettesére ruházták át. A kórházigazgató csütörtök reggeli bejelentése szerint a hatórás műtéttel a vérzést sikerült megállítani, de Saront visszavitték a műtőasztalra, ahol komputertomográfiás beavatkozást hajtottak végre rajta.


A kormányfő kezelésében részt nem vevő idegsebészek szerint nem valószínű, hogy a miniszterelnök képes lesz teljesen felépülni egy ilyen erős agyvérzés után. Általában egy nappal az agyvérzés után lehet megállapítani, hogy az milyen maradandó károsodásokat okozott a betegnél. A Háárec című izraeli napilap internetes oldalán azt írta, hogy Ariel Saron fél teste megbénult.


A történtek után egy magát megnevezni nem kívánó izraeli miniszter szerint “egyértelmű, hogy Saron nem fog többé kormányfőként szolgálni” Ezt erősítette meg egy ausztrál idegsebész is, aki szerint a műtétek hosszú időtartama is erre utal, továbbá Saron esélyeit előrehaladott kora, 77 éve is rontja – írja a Jerusalem Post.


Második szélütés

Saront rosszullét miatt szállították be a jeruzsálemi Hadassza kórházba, ahol csütörtökre szívműtétre volt kiírva. A kormányfő a Negev-sivatagban lévő birtokán pihent a tervezett műtét előtt. A kórház azt ígérte, hogy csütörtök reggel közleményben számol be a nemrégiben egy könnyebb szélütést már elszenvedett politikus egészségi állapotáról.


Saron először december 18-án szenvedett enyhe agyvérzést, azóta véralvadásgátló gyógyszerekkel kezelték, csütörtökön pedig szívműtétet terveztek rajta elvégezni. A politikus jelentős súlyfelesleggel küszködik, de ezt leszámítva az első szélütés után végzett orvosi vizsgálatok során egészségi állapotát általában véve jónak találták.


Népszerűsége csúcsán

A történtek miatt a miniszterelnöki jogköröket ideiglenesen Saron helyettesére, Ehud Olmertre ruházták át, akinek vezetésével csütörtök reggel rendkívüli kormányülést tartanak. Az izraeli előírások értelmében, amennyiben a kormányfő képtelenné válik feladatai ellátására, a miniszterelnök funkcióit 100 napig töltheti be helyettese. A 101. napon a kormány feloszlik, és az államfő megbízza a parlament egy képviselőjét, hogy 14 napon belül hozzon létre új kormányt. A Jerusalem Post című napilap azonban megjegyzi, hogy az izraeli törvények nem adnak egyértelmű eligazítást arra vonatkozóan, ha Saron meghalna, mert kormánya már így is ügyvezető kormány, és nem felelős a Kneszetnek. A lap szerint ebben az esetben az eredetileg kitűzött időpontban, március 28-án kell megtartani a parlamenti választásokat

Saron egészségi állapotának drámai mértékű romlása olyan időszakban következett be, amikor a politikus újonnan alapított centrista pártja, a Kadima (Előre) élén újraválasztásáért küzd a március végére tervezett parlamenti választások előtt. A közvélemény-kutatások szerint a kormányfő népszerűség terén toronymagasan vezet politikai vetélytársaival szemben. Saron esetleges halála, vagy munkaképtelensége minden bizonnyal politikai felfordulást okozna a választásokra készülő országban.


A baloldali Munkapárt vezetője, Amír Peretz már jelezte, hogy a történtekre való tekintettel felfüggesztik a kampánytevékenységet. A Likud miniszterei közölték, hogy amíg szükséges, a kormány tagjai maradnak.

Az arab nyelvű adók is élőben közvetítenek

Ahmed Dzsibríl, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért-Főparancsnokság elnevezésű, szíriai székhelyű szélsőséges fegyveres szervezet vezetője Damaszkuszban “Isten ajándékának” nevezte Saron súlyos betegségét. Ugyanakkor az al-Arábíja csatorna palesztin kommentátora úgy beszélt Saronról, mint “az első izraeli vezetőről, aki felhagyott azzal a követeléssel, hogy Izraelnek joga van az összes palesztin földre”, utalva a Gázai övezetből történt kivonulásra. “Egy élő Saron jobb ma a palesztinoknak, mindazoknak a bűnöknek ellenére, amiket elkövetett ellenünk” – mondta a hírmagyarázó. Raanan Giszin, Saron szóvivője a kórház előtt nyilatkozva figyelmezette Izrael ellenségeit, “akik esetleg eljátszanak azzal a gondolattal, hogy kihasználják ezt a helyzetet”: az izraeli hadsereg és a biztonsági erők készek szembeszállni velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik