Nagyvilág

Elhalaszthatják a palesztin választást

Megkezdődött a palesztin területeken a január 25-re kitűzött törvényhozási választások kampánya, Mahmúd Abbász elnök azonban kilátásba helyezte a voksolás elhalasztását, ha Izrael nem engedi szavazni a kelet-jeruzsálemi arabokat.

Már a kampány első napján kiéleződött a konfliktus Kelet-Jeruzsálemben, ahol a feldühödött palesztinok összecsaptak az izraeli rendőrökkel, mert azok megakadályozták az egyik jelölt beszédét, arra hivatkozva, hogy Jeruzsálem arabok lakta, keleti részében tilos mindenféle palesztin politikai tevékenység. Mahmúd Abbász elnök ezért a választás elhalasztását is kilátásba helyezte, ha Izrael nem engedi szavazni Jeruzsálem arab polgárait. A kampány hangulatát az egy évtizede hatalmon lévő Fatah, és a választásokon most először részt vevő Hamász radikális iszlám szervezet versengése határozza majd meg.


Szimbolikus helyszínek

A kormányzó Fatah Jasszer Arafat sírjánál kezdte a kampányt. Azért fogunk harcolni, hogy véget vessünk a megszállásnak, és lebontsuk az izraeli falat, megszüntessük a telepeket, és létrehozzunk egy békés palesztin államot – ígérte híveinek Nabil Saat miniszterelnök-helyettes, majd hozzátette: a kormánypárt ígéretet tett a korrupció felszámolására is.

A korrupció sarkalatos pontja a választásnak, hiszen a hatalomátvételre készülő Hamász éppen a kormánypárt korrupciós botrányainak köszönheti népszerűségét. A radikális szervezet célja többek között Izrael elpusztítása. A kampánynyitót ők is jelképes helyszínen, a Hamász szellemi atyjának, Jaszin sejknek a házánál tartották, akivel egy izraeli rakéta végzett másfél éve. A Hamász először indul a választáson, és győzelmi esélyei a jelek szerint nemcsak Izraelt rémítették meg, hanem a palesztin kormánypolitikusokat is. Elemzők szerint ugyanis a szavazás elhalasztása mögött is a Hamásztól való félelem állhat. A Hamász politikusai radikális akciókat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha valóban elhalasztják a voksolást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik