Nagyvilág

Megnyílt a csíkszeredai magyar főkonzulátus

Ünnepélyes zászlófelvonással megkezdte működését szerdán a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusa. A külképviselet megnyitása a városban „évek óta várt és áhított pillanat" – mondta pohárköszöntőjében Terényi János bukaresti magyar nagykövet.

„Az egymást követő magyar kormányok részéről céltudatos, szívós diplomáciai munka előzte meg a mai eseményt” – hangsúlyozta a nagykövet, hozzáfűzve: ehhez társult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hathatós támogatása, a romániai magyar társadalom óhaja, valamint a romániai politikai és társadalmi élet meghatározó tényezőinek kedvező hozzáállása. A nagykövet emlékeztetett arra, hogy a főkonzulátus megnyitását a tavaly októberi román–magyar közös kormányülés döntése tette lehetővé.

Az új külképviselet a csíkszeredai Dózsa György utcai főkonzuli rezidencia földszintjén berendezett helyiségekben működik majd, amíg be nem fejeződik a főkonzulátus Petőfi utcai székházának márciusra tervezett felújítása. Szabó Béla főkonzul közölte: a főkonzulátus székházának márciusra tervezett elkészültéig a képviselet csak a magyar állampolgárokat látja el konzuli szolgáltatásokkal a főkonzuli rezidencián berendezett helyiségekben. Az új székházban azonban már teljes körű szolgáltatást biztosít majd a körzethez tartozó hét megye lakói, valamint a magyar állampolgárok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik