Nagyvilág

Feloldották a szükségállapotot Franciaországban

Szerdai hatállyal, a tervezettnél hat héttel korábban feloldották az őszi zavargások miatt bevezetett szükségállapotot Franciaországban, miután a kormány jóváhagyta az államfő erről szóló rendeletét.

A szükségállapot feloldását Jacques Chirac elnök jelentette be, amikor az újév alkalmából köszöntötte a kormányt, a kabinet ezt követően hagyta jóvá a javaslatot – írja a BBC.

Mintegy 70 jogász december elején már kérvényezte a szükségállapot megszüntetését, de az államtanács a kérést akkor visszautasította arra hivatkozva, hogy az év végén számítani lehet arra, hogy újrakezdődhetnek a zavargások. A hatóságok emiatt jelentős rongálásra készültek fel az újév hajnalára, de utólag arról nyilatkoztak, hogy a felgyújtott autók száma messze elmaradt attól, amire számítottak.

A kormány október 27-én vezette be a szükségállapotot a peremvárosokban három hétig tartó zavargások után, amelyeket az váltott ki, hogy a rendőrség által lopásért üldözött két észak és nyugat-afrikai fiatalt halálos áramütés ért Párizs külvárosának egyik áramátalakítójában, ahol menedéket kerestek. A zavargások tetőpontján egyetlen éjszaka alatt mintegy 1400, összesen pedig mintegy 9000 autót gyújtottak fel. A rendőrség a lázongások húsz napja alatt 2888 személyt tartóztatott le.

Az 1955-ös algériai háború idején elfogadott törvény alapján bevezetett szükségállapot november 8-án lépett életbe, és a parlament november 21-i kezdettel maximum három hónapra meghosszabbította. A rendelkezés többek között kijárási tilalom bevezetését tette lehetővé, azonban ilyet csak néhány városban vezettek be ténylegesen, és csak fiatalkorúakra vonatkozóan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik