Nagyvilág

Svájcban hidegrekord, Firenzében hórekord dőlt meg

Az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét mérték Svájcban péntekre virradóra mínusz 35 Celsius-fokkal, míg az olaszországi Firenzét az utóbbi húsz év legvastagabb, 25 centiméteres hótakarója fedi.

A svájci meteorológiai szolgálat jelentése szerint –35 fokkal az idei tél eddigi legkeményebb hidegét mérték a Neuchatel kantonban lévő La Brévine-ben, de –30 fok alá süllyedt a hőmérséklet Graubünden kantonban is. A síkvidékeken Waadt kantonban mérték a legnagyobb hideget, –17,5 fokot. Az olaszországi Firenzében az elmúlt napokban több hó hullott, mint az elmúlt húsz évben bármikor, a toscanai műemlékvárost még mindig 25 centiméter vastag hó borítja.

Az olasz televízió jelentése szerint a polgármester felszólította a város lakóit, hogy csak végszükség esetén induljanak útnak autóval. Rómában a Termini pályaudvaron megfagyott egy fiatal hajléktalan férfi.

Az ausztriai Salzburg tartományban egy mélyedésbe esett és belefulladt a frissen hullott mély hóba egy 17 éves német hódeszkás. A Magyarországgal határos Burgenlandban több helyen áramszünetet okoztak a hó súlya alatt a vezetékekre dőlt fák, a nagy hó miatt törölni kellett több vasúti járatot. A tűzoltóság az egész tartományban folyamatosan menti az árokba csúszott autókat.

Romániában még mindig járhatatlan az Olt folyó völgye, ahol az esőzések következtében a közútra zúdult hatalmas kövek bénították meg a közlekedést. Az eltávolított kövek helyére gyakran újak hullanak, s nagy a földcsuszamlás veszélye. A román útügyelet szerint valószínűtlen, hogy szilveszter előtt sikerül újra megnyitni a forgalom előtt az Olt völgyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik