Nagyvilág

Az oroszok kapásból nemet mondtak

Az ukrán elnök a gázár és a tranzitdíj tíznapos befagyasztását javasolta orosz kollégájának, ám ezt az orosz gázmonopólium kapásból elutasította - jelentették orosz hírközlő eszközök pénteken.

Viktor Juscsenko táviratban indítványozta Vlagyimir Putyinnak, hogy az orosz állami ellenőrzésű Gazprom és az ukrán partnermonopólium, a Naftohaz január első tíz napjában nemzetközi szakértők bevonásával fejezze be a 2006-os gázszállításokra és tranzitdíjra vonatkozó tárgyalásait, s írja alá megfelelő megállapodásokat.

Szergej Kuprjanov Gazprom-szóvivő néhány perccel később elfogadhatatlannak nevezte Juscsenko javaslatát a RIA Novosztyi hírügynökség szerint.

A Gazprom azzal fenyegeti Ukrajnát, hogy január elsején délelőtt tízkor (közép-európai idő szerint reggel nyolckor) teljesen leállítja neki küldött szállításait, ha nem megy bele a gázár 4,6-szorosára való emelésébe.

Az orosz-ukrán gázvita Magyarországot is kedvezőtlenül érintheti. Két napja, szerdán került nyilvánosságra a Gazprom orosz gázvállalat levele, amelyben arról tájékoztatta Mol Rt.-t, hogy az Ukrajnával folyó tárgyalások sikertelensége esetén elképzelhető, hogy a Magyarország által importált mennyiségnél január elsejétől 15-20 százalékkal kevesebbet tudnak csak szállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik