Nagyvilág

Még egy évig maradnak a lengyelek Irakban

A lengyel katonák 2006 végéig maradnak Irakban, igaz, csökkenő létszámban – határozott kedden a varsói kormány. A döntést Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök jelentette be.

A kormányfő közölte: a kabinet kérni fogja Lech Kaczynski államfőt arra, hogy 2006. december 31-ig hosszabbítsa meg a lengyel katonai kontingens iraki állomásoztatását. Varsó ugyanakkor fokozatosan csökkenteni szeretné a csapatok létszámát, első lépésként márciustól a jelenlegi 1500-ról 900 főre – mondta el Stanislaw Kozeij helyettes nemzetvédelmi miniszter.

Az államfő egyelőre nem foglalt állást, de általános vélekedés szerint jóváhagyja majd a hosszabbítást. Lech Kaczynski vezető szerepet tölt be a közelmúltban hivatalba lépett új konzervatív kormány vezető pártjában, a Jog és Igazságosságban (PiS), egyúttal ikertestvére a PiS élén álló Jaroslaw Kaczynskinek.

Az új kormány döntésével felülbírálta a korábbi kabinet határozatát, amely 2006 első felére irányozta elő a lengyel katonák Irakból történő kivonását. Lengyelország kezdettől fogva az Egyesült Államok egyik legszorosabb európai szövetségese, amely mindvégig támogatta a koalíciós erők iraki hadműveletét.

Az iraki részvétel azonban népszerűtlen, és egyes nézetek szerint Washington nem jutalmazta azt kellőképpen, például azzal, hogy megkönnyíti az amerikai vízumhoz jutást vagy hogy több szerződést ítél oda lengyel cégeknek az iraki újjáépítésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik