Nagyvilág

Beindult a petárdagyártás

A Fülöp-szigeteken és több más ázsiai országban állítják elő a legtöbb petárdát a világon, amely az ünnepek idején biztos bevételi forrást jelent.

Több ázsiai országban az újévi mulatságok közeledtével fellendül a petárdaipar, amely sok embert foglalkoztat és biztos bevételi forrást jelent. Ilyenkor ugyanis borsos áron eladhatók a kis robbanószerkezetek.

A képen éppen egy fülöp-szigeteki munkás látható, amint a földre helyezi az elkészült petárdákat egy ideiglenes műhelyben 2005 december 28-án. a Fülöp-szigetek északi tartományában, Bulacanban fekvő városban 2005. december 28-án.

Nálunk tilos

Magyarországon a közelmúltban módosították a pirotechnikai jogszabályt, e szerint a pirotechnikai eszközök közül a petárda használata és birtoklása is egyértelműen tiltott magánszemélyek részére.

Kincses Ildikó ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Igazgatásrendészeti Főosztályának vezetője hangsúlyozta: a módosított pirotechnikai jogszabály a nagyrészt hanghatást keltő petárdákat tiltotta meg, az úgynevezett kistűzijátékok kategóriájába tartozó eszközök beszerezhetők december 28-a és 31-e között, ezeket felhasználni azonban csak szilveszter éjjelén lehet. Utána a fel nem használt ilyen termékeket a forgalmazónak vissza kell juttatni, mert további birtoklásuk szabálysértésnek minősül.

A főosztályvezető emlékeztetett rá, hogy a pirotechnikai eszközökkel elkövetett szabálysértések pénzbírságának határát 50 ezer forintról 100 ezer forintra emelték december 29-ei hatállyal.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a rendőrség a november 28-a és január 8-a közötti, fokozott ellenőrzési időszak karácsonyt megelőző szakaszában kétszáz esetben indított eljárást, és 250 ezer tiltott pirotechnikai eszközt foglalt le. Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője arról számolt be, hogy a pénzügyőrök az elmúlt hetekben több százezer petárdát foglaltak le. Kovács Iván, a Határőrség szóvivője elmondta, hogy elsősorban a közúti határátkelőknél tartanak fokozott ellenőrzéseket, ezek során november vége óta 27 esetben találtak illegális petárdaszállítmányokat mintegy kétmillió forint értékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik