Nagyvilág

A szökőár áldozataira emlékeztek az indiai-óceáni országok

A legtöbbet szenvedett indonéziai Aceh tartományban túlélők, áldozatok rokonai, hivatalos személyiségek ezrei emlékeztek egyperces némasággal az áldozatokra hétfőn, a természeti katasztróga egy éves évfordulóján.

A tartományi székhely, Banda Aceh egyik tengerparti elővárosában a Baiturraham mecsetben tartott megemlékezésen Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök helyi idő szerint 8 óra 16 perckor (közép-európai idő szerint 2 óra 16 perckor), ugyanabban az időpontban, amikor egy évvel korábban a szökőár első hullámai Aceh tartomány partjaira lezúdultak, egyperces némaságra szólította fel honfitársait az áldozatok emlékére.


A Richter-skála szerinti 9,15-os erősségű rengés 1964 óta a világ legerősebb rengése volt. Az indonéziai Szumátra szigetének északi részén fekvő Aceh tartomány partjaitól 250 kilométerre következett be a földrengés, amely hatalmas szökőárt váltott ki. A természeti katasztrófa során a tartományban közel 170 ezren haltak meg.


Kofi Annan ENSZ-főtitkár videoüzenetében hangsúlyozta, hogy a nagy kihívások még hátravannak. A családfenntartóknak újra munkát kell találniuk és több százezer családnak kell ismét állandó otthonba költöznie – emelte ki.


George Bush amerikai elnök videoüzenetében a nemzetközi és az amerikai segítségnyújtást emelte ki. A Szumátra nyugati részén lévő Padangban hétfőn cunami-gyakorlatot tartottak, a szirénák hangjára lakosok ezrei hagyták el szervezetten házaikat és a munkahelyüket a magasabban fekvő városrészek felé vezető külön e célra kiépített utakon.


Thaiföld


Thaiföld tengerpartjain szintén ezrek gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a katasztrófa áldozatairól. A Khao Lak tengerparti üdülőhelytől délre fekvő Bang Niengben a thaiföldi kormány nevében Szomkid Dzsatuszripitak miniszterelnök-helyettes fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.


Délután Khao Lakban Thakszin Sinavatra kormányfő emlékmű alapkövét helyezte el. Thaiföldön hivatalos adatok szerint a természeti csapás legkevesebb 5395 halálos áldozatot követelt, közöttük 2248 volt külföldi – 37 ország állampolgárai. Nyolcszázöt holttestet azóta sem sikerült azonosítani.


Srí Lanka


Srí Lankán, ahol a katasztrófának 31 ezer halálos áldozata volt, az ország déli részében fekvő Peralijában hinduk, keresztények, buddhisták és muzulmánok imádkoztak azon a helyen, ahol közel kétezren haltak meg, amikor a szökőár egy vonatot elsodort.


Az országban félárbocra engedték a nemzeti lobogókat, Mahinda Radzsapaksze elnök kétperces néma megemlékezés után koszorút helyezett az áldozatok emlékére emelt emlékműnél.


Már vasárnap elkezdődtek a megemlékezések


A hivatalos rendezvényeket megelőzően Indonéziában már vasárnap gyászoló hozzátartozók tömegsíroknál emlékeztek meg szeretetteikről. Az indiai Nagapattinamban, ahonnan ezreket sodort el az ár, hinduk, keresztények és muzulmánok közös istentiszteletet tartottak. Srí Lankán buddhista szerzetesek egész vasárnap éjjel virrasztottak áldást kérve az áldozatokra.


A szökőár következtében az Indiai-óceán partjain fekvő 13 országban az ENSZ adatai szerint összesen több mint 223 ezer ember halt meg vagy tűnt el, és 1,8 millióan maradtak fedél nélkül. Az áldozatok pontos száma valószínűleg soha nem lesz ismert, mivel sokan a tengerbe vesztek, és sok helyen a lakosok névjegyzéke sem volt pontos


A nemzetközi közösség 13,6 milliárd dollárnyi segítséget ajánlott fel. Az újjáépítés megkezdődött, de a menekülttáborok továbbra is tele vannak. Aceh tartományban a cunami után a kormány és a szakadár gerillák tűzszüneti megállapodást kötöttek, Srí Lankán viszont a humanitárius segélyek feletti viták és a kiújuló erőszak miatt egyelőre nincs kilátás a hosszú évek óta tartó konfliktus megoldására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik