Nagyvilág

Irán nem dúsít uránt az oroszokkal

Teherán vasárnap elvetette Oroszország ajánlatát, hogy közös iráni-orosz vállalkozás keretében dúsítsanak uránt a busehri atomerőmű számára. Irán mindezt egymaga akarja, így elvileg képes lehet atombombához szükséges hasadóanyag előállítására.

Hamíd Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő vasárnap közölte, hogy az előző nap hivatalosan is, diplomáciai jegyzékben megerősített orosz felajánlás elfogadhatatlan Irán számára. A szóvivő szerint Teheránnak joga van magának is urándúsítással foglalkozni.

Az iráni nukleáris program iránti nemzetközi aggodalmak és kételyek eloszlatására szánt orosz elképzelés szerint olyan vegyes vállalatot hoztak volna létre, amely Oroszországban – iráni műszakiak közvetlen részvétele nélkül – dúsítaná az Iránban bányászott és elsődlegesen feldolgozott uránt, amelyet azután iráni polgári atomlétesítményekben használnának fel. Így szavatolhatták volna az atomsorompó-szerződés betartását, és Irán megalázása nélkül rendezhették volna az iráni atomprogram körüli válságot.

Az orosz terv szerint Irán csak uranium-hexafluoridot (UF6) állítana elő Iszfahánban. Ezt Oroszországba szállítanák, és ott dúsítanák az orosz-iráni vegyes vállalat keretében, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzése alatt. Ezzel elkerülhető lenne, hogy Irán maga végezze a dúsítást, ami elvileg képessé teheti atombombához szükséges hasadóanyag előállítására. Irán azt hangoztatja, hogy csupán energiatermeléshez lenne szüksége dúsított uránra, de a Nyugat attól tart, hogy ennek örve alatt atombomba gyártására készül.

Az Európai Unió, pontosabban az unió nevében az iráni atomprogramról tárgyaló Franciaország, Németország és Nagy-Britannia azt szerette volna, ha Teherán elfogadja az orosz javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik