Nagyvilág

Fordulat a líbiai gyermekek AIDS-fertőzésének ügyében

Megkönnyebbülést okozott Bulgáriában, hogy perújrafelvételt rendelt el a líbiai gyermekek AIDS-fertőzésének ügyében a tripoli legfelsőbb bíróság, mivel ezzel az ítélettel érvénytelenítették az öt bolgár ápolónőre és egy palesztin orvosra kiszabott halálos ítéletet.

Az 1999 óta húzódó ügyben 2004. május 6-án szabta ki a halálos ítéleteket egy líbiai bíróság, mert bizonyítottnak látta, hogy az ápolónők és az orvos vérátömlesztés során szándékosan fertőztek meg AIDS-vírussal 426 líbiai gyermeket, akik közül azóta 51-en meghaltak.

Bolgár és más európai illetékesek szerint a líbiai hatóságok azért koholták a vádakat, hogy elleplezzék azokat a siralmas higiéniai viszonyokat, amelyek miatt a gyerekek megfertőződtek. A fellebbviteli ítélet előzményeként Bulgária és az Európai Unió a héten megállapodott Líbiával, hogy nemzetközi alapot hoznak létre a fertőzött gyerekek családjainak megsegítésére.

A líbiai legfelsőbb bíróság most vasárnapi ítélete szerint Bengáziban tárgyalják újra a bolgár ápolónők és a palesztin orvos elleni vádpontokat, ugyanis a májusi halálos ítéletek is e bíróságon születtek. A vádlottak az észak-líbiai város kórházában dolgoztak.

A bolgár közvélemény üdvözölte a döntést

A bolgár kormány és az államfő egyaránt üdvözölte vasárnap az alsóbb fokú bíróság által kiszabott halálos ítélet hatályon kívül helyezését. Georgi Parvanov elnök kijelentette: reméli, hogy hamarosan megnyugtató véget ér az ápolónők ügye. “A (líbiai) Legfelsőbb Bíróság döntése beváltotta azt a reményünket, hogy ebben az ügyben is diadalmaskodni fog az igazság… Reméljük, hogy a bíróság gyors és hatékony munkája révén az ügy a lehető legrövidebb időn belül nyugvópontra jut.”

Megkönnyebbülten nyilatkozott a bolgár külügyi tárca illetékese is. “Az újratárgyalás új esélyt ad annak elérésére, amit a védelem és hitem szerint minden bolgár akar” – mondta Dimitar Cancsev, a külügyminisztérium szóvivője.

“Első reagálásunk a döntésre kedvező, mivel a halálos ítélet hatályon kívül helyezése és az újratárgyalás elrendelése annak elismerését jelenti, hogy e perben súlyosan vétettek az eljárási, perrendtartási szabályok ellen. A végzés azt is jelenti, hogy a bíróság elismerte a védelem által felhozott érveket”- mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik