Nagyvilág

Jövőre kormányváltás lehet Angilában

Távozhat 2006-ban a brit miniszterelnök, ha saját politikai hátországa nem támogatja nagyszabású reformelképzeléseit - írta a The Independent.

A legnagyobb brit liberális napilap név nélkül idézet forrásai szerint a munkáspárti kormányfő ugyan nem “fenyegetőzik” közvetlenül azzal, hogy jövőre lemond, de ha a közszféra – az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátás – átalakítását célzó átfogó tervével a Labour (Munkáspárt) lázadói szembefordulnak, a vártnál előbb távozhat posztjáról.

Blair ugyan az idén brit belpolitikai rekordot állított fel azzal, hogy egymás után harmadszor vezette választási győzelemre az 1997 óta kormányzó Munkáspártot, a párt alsóházi többsége azonban az addigi 160-ról 66-ra olvadt, és a frakció jelentős része a tervezett reformokat ellenző balszárny ellenőrzése alá került.

A kormány a múlt hónapban már elszenvedett egy drámai vereséget saját lázadói miatt a londoni alsóházban a terrorellenes törvény szigorítási tervével, amelyet a júliusi londoni öngyilkos merényletek után dolgoztak ki. Ez volt Blair első parlamenti veresége pártja 1997-es hatalomra kerülése óta.

A brit kormányfő óriási feltűnést keltett, amikor – hónapokkal a májusi választások előtt, a brit belpolitika történetében példátlan módon – hivatalosan bejelentette, hogy negyedszerre már nem ő kívánja választási csatába vezetni a Munkáspártot, vagyis a következő, 2009-ben vagy 2010-ben esedékes választások előtt távozik. A találgatások szerint pénzügyminisztere, Gordon Brown lehet az utódja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik