Nagyvilág

Nem Oszama bin Laden vezeti az al-Kaidát?

Már nem Oszama bin Laden irányítja az al-Kaidát – állítja az amerikai védelmi miniszter, aki szerint a szaúdi vezér valószínűleg az afganisztáni-pakisztáni határ térségében bujkál.

Már nem Oszama Bin Laden az al-Kaida parancsnoka – ezt gyanítja az amerikai védelmi miniszter, aki szerint az al-Kaida szaúd-arábiai születésű vezetője nem képes irányítani a terrorista szervezetet – írja a BBC. 

Érdekes, hogy már majdnem egy éve nem hallottunk róla. Feltételezhető, hogy ha él, akkor is ideje nagyobb részét azzal tölti, hogy elkerülje a letartóztatást. Nehéz elhinni, hogy képes zavartalanul az al-Kaida világméretű tevékenységét irányítani, bár lehet, hogy tévedünk – mondta Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter pakisztáni útja előtt. Oszama bin Laden valószínűleg az afganisztáni-pakisztáni határ térségében bujkál – tette hozzá. Rumsfeld jelezte, hogy az Egyesült Államok folytatja a kutatást az al-Kaida vezetője után.

Az Egyesült Államok pakisztáni nagykövete korábban azt mondta: Oszama bin Laden és az al-Kaida nagy bajban van. A nagykövet szerint az al-Kaida egy másik magas rangú vezetője, Abu Hamza Rabia Pervez is halott. Pakisztáni források szerint Rabiát a rejtekhelyén felhalmozott robbanóanyag véletlen felrobbanása ölte meg, helybéliek viszont azt állítják, hogy a detonációt egy rakéta idézte elő, amelyet egy ismeretlen repülőgépről, feltehetőleg egy távirányított amerikai gépről lőttek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik