Nagyvilág

Megszakíthatja az EU a társulási tárgyalásokat Belgráddal

Az EU csak abban az esetben folytatja februárban a társulási tárgyalásokat Belgráddal, ha az ország maradéktalanul együttműködik a hágai Nemzetközi Törvényszékkel – figyelmeztetett a szerbiai miniszterelnök-helyettes.

Belgrádban előző nap kezdődtek meg a stabilizációs és társulási szerződés aláírásáról szóló „technikai” tárgyalások, a Danas című belgrádi napilap pedig idézi Miroljav Labus szerbiai miniszterelnököt, aki szerint a megbeszéléssorozat következő, februárra esedékes fordulója csak abban az esetben folytatódik, ha a hatóságok addig minden tekintetben teljesítik az NT iránti kötelezettségeket. Ez alatt Brüsszel elsősorban mindig is a hágai szökevények, kiváltképpen a srebrenicai népirtás főbűnösének tartott Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok elfogását és kiadatását értette.

A stabilizációs és társulási szerződés negyedik pontja szerint az országnak maradéktalanul együtt kell működnie a hágai törvényszékkel. Már a tárgyalások kezdetén figyelmeztettek minket brüsszeli barátaink, hogy ez egyelőre nem valósult meg. A technikai tárgyalások következő fordulója februárra esedékes, de csak abban az esetben kerül rájuk sor, ha megvalósult a teljes együttműködés az NT-vel. Ez világos üzenet, és remélem, hogy komolyan fogjuk venni – mondta a lapnak Labus, a belgrádi tárgyalóküldöttség vezetője.

Carla Del Ponte hágai főügyész a múlt héten lesújtó véleményt mondott az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt Belgrád együttműködési készségéről. Szerbiai politikai vezetők régóta figyelmeztettek arra, hogy a főügyész kedvezőtlen jelentése miatt Brüsszel bármikor megszakíthatja a társulási tárgyalásokat. Vannak olyan félelmek is, hogy Washington is bekeményít: Carla Del Ponte jelentése után Washingtonba repült konzultálni Michael Polt, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete, aki elutazása előtt arra figyelmeztetett, hogy a főügyész negatív jelentése az „euroatlanti kapuk” bezárását fogja jelenteni Belgrád számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik