Nagyvilág

Schwarzenegger letiltotta nevét a grazi stadionról

A Kalifornia kormányzójává emelkedett egykori osztrák body-bulider, filmsztár közölte Graz városával: többé nem viselheti nevét a város stadionja. „Arnie" azt követően döntött így, hogy osztrák politikusok kritizálták a sokszoros gyilkossággal vádolt és Nobel-díjra is jelölt író kegyelmi kérvényének elutasítását.

Nem csupán az Egyesült Államokban kavart nagy port a négyszeres gyilkosságért halálra ítélt Nobel-díjra is jelölt író, Stanley „Tookie” Williams kivégzése. Mivel a kegyelmi kérvényt maga a kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger is elutasította, egykori hazájában több zöldpárti és szocialista politikus éles hangon kelt ki ellene; sőt követelték a várostól, hogy tartózkodjon a Schwarzenegger név használatától.

A kormányzó, noha a stájerek közül többen mellette állnak, elébe ment a város döntésének, és maga kérte Siegfried Nagl grazi polgármestertől a stadion átnevezését év végi határidővel. Az ex-body-builder ennél is tovább ment: nevének bárminemű használatát megtiltotta a városnak, és visszaküldte azt a gyűrűt is, amelyet Graz tisztelete jeléül adományozott a színész-politikusnak.

Stanley „Tookie” Williams-t, egykori bandatagot, a börtönben megtért Nobel-díjra felterjesztett írót egy hete végezték ki Kaliforniában. Ügye akkor országos vitát gerjesztett a halálbüntetésről az Egyesült Államokban. A kivégzés elhalasztására több kérvényt is benyújtottak, melyet a kaliforniai legfelsőbb bíróság november 30-án, majd december 11-én is elutasított. Ekkor fordultak Arnold Schwarzenegger kormányzóhoz, aki szintén elutasította a kegyelmi kérvényt. Williams, aki az ítélet alapján rablás közben ölt meg négy embert, mindvégig ártatlannak vallotta magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik