Nagyvilág

Merkel menti meg az EU-alkotmányt is?

Angela Merkel német kancellár indítványozni fogja, hogy a sikertelen EU-alapszabályhoz csatoljanak egy nyilatkozatot Európa „társadalmi dimenziójáról" annak reményében, hogy az megmentheti az unió alkotmányos szerződését.

A Handelsblatt nevű német napilap szerint a nem jogerős nyilatkozat nem változtatja meg az alkotmány szövegét, csupán melléklete lenne annak. A kiegészítés arra szólítja az EU intézményeit, szervezeteit, hogy jobban fontolják meg az unió belső piaci törvényeinek társadalmi horderejét – írja az EUobserver.

A nyilatkozat segíthet abban, hogy azok a francia és holland szavazók, akik a tavaly tavaszi népszavazáson – főként a globalizáció, a bővítés és a szolgáltatási piac liberalizációja ellenében – elutasították az unós alaptörvényt, bizalmat szavazzanak az EU-nak.

Németország 2007 első felében veszi át az Európai Unió soros elnökségét, és kulcsszerepe lehet az európai alkotmány feltámasztásában – mondta az Európai Parlamentben Elmar Brok, a Merkel-féle kereszténydemokrata párt egyik prominens tagja.

2007 márciusában lesznek a francia elnökválasztások és a holland parlamenti választások, s így Németországra hárul a feladat, hogy megmentse az alkotmányt – nyilatkozta Brok.


Angela Merkel az EU-költségvetés elfogadásának kapcsán már jelentős külpolitikai sikereket aratott Brüsszelben, amikor az uniós politikai válság elkerülése érdekében sikeresen közvetített a brit és a francia felek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik