Nagyvilág

Véres összecsapások Csádban

Hozzávetőleg százan haltak meg csádi katonák és lázadók között kirobbant harcokban, Csád Szudánnal határos körzetében – közölte a csádi tájékoztatási miniszter.

Amint arról Hourmadji Moussa Doumgor beszámolt, vasárnap reggel támadás érte a csádi-szudáni határtól néhány kilométerre fekvő csádi kisvárost, Adre-t. A hadsereg visszaverte a rohamot és ellentámadást indított, az összecsapásban összesen mintegy százan meghaltak – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a lázadók több embert veszítettek, mint a hadsereg. Független forrásból egyelőre nem erősítették meg a csatározásokban elesettek számát.

Segélyszervezetek dolgozói és a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban aktív lázadók előzőleg arról számoltak be, hogy éjszaka óta nehézfegyverekből leadott lövések döreje hallatszik Adre körzetéből.

Idén szeptember végén csádi katonák seregesen hagyták el kaszárnyáikat, s a szudáni határ térségében gyülekeztek. N’djamena azzal vádolta Szudánt, hogy támogatja, s a dárfúri lázadók elleni fellépés eszközéül használja az Idriss Deby csádi elnök lemondását követelő dezertőröket.

A csádi vezetés közölte: készen áll arra, hogy csapatait Dárfúrba küldje a katonaszökevények felkutatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik