Nagyvilág

A Gates házaspár és Bono az év emberei

A világ leggazdagabb emberét, Bill Gateset, feleségét Melindát és az ír rockénekes és békeharcos Bonót választotta az idén az év emberének a Time című amerikai hírmagazin.

A lap vasárnapi bejelentésében emlékeztetett rá, hogy a 2005-ös év a jótékonyság rendkívüli esztendeje volt, az emberek rekordösszegeket adományoztak az olyan súlyos természeti csapások károsultjainak, mint a Dél-Ázsiában pusztító tengerár, vagy az Egyesült Államok déli partjait sújtó Katrina hurrikán.

A természeti csapások mellett azonban olyan, a sajtó címlapjain ritkán szereplő, naponta pusztító katasztrófák is sújtják a világot, mint a szegénység, a járványok, és az ellenük folyó harcban szerzett rendkívüli érdemeket a “három szamaritánus”.

A Gates házaspár a Time méltatása szerint a világ legnagyobb, 29 milliárd dolláros jótékonysági alapját hozta létre: a Bill és Melinda Gates Alapítványt. Az alapítvány a Time számítása szerint legalább hétszázezer életet mentett meg a szegény országokban különféle oltási programok támogatásával. Az alap egyebek között komputereket adományozott és internetes hozzáférést biztosított 11 ezer könyvtárnak és ösztöndíj-alapok támogatásával segíti a fiatalokat az elmaradott országokban.

A Time Bono rockénekesnek (polgári neve Paul Hewson) azt a fáradhatatlan közéleti szereplését ismerte el, amellyel a gazdag országokat a szegények adósságának az elengedésére ösztökéli. Bono ehhez számos politikai szövetségest szerzett a világon és Amerikában is.

Az U2 együttes 45 éves énekesét nemrég még a Világbank lehetséges elnökjelöltjei között is emlegették. Bono “személyes varázsával, erőszakos unszolással, és erkölcsi zsarolással rákényszerítette a világ leggazdagabb országainak vezetőit, hogy engedjenek el a legszegényebb országok adósságaiból 40 milliárd dollárt.” – áll a Time indoklásban.

Bono a hírmagazinnak úgy nyilatkozott, hogy a jótékonysági alapítvány a Microsoftot alapító Bill Gates második olyan vállalkozása, amely megváltoztatta a világot és a történelem az utóbbit talán még többre fogja tartani.

A hétfőn megjelenő számban külön cikk “az év partnereinek” nevezte Bill Clinton és idősebb George Bush volt amerikai elnököket a dél-ázsiai cunami és a Katrina hurrikán károsultjainak az érdekében végzett jótékonysági tevékenységükért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik