Nagyvilág

Bush vállalta a felelősséget a lehallgatásokért

George Bush amerikai elnök szombati rádióbeszédében elismerte, hogy aláírt egy olyan rendeletet, amely lehetővé tette, hogy bírói felhatalmazás nélkül amerikai állampolgárokat és külföldeket hallgassanak le az Egyesült Államokban.

A The New York Times pénteken számolt be arról, hogy az elnök 2002-ben rendeletben felhatalmazta a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) nemzetközi telefonhívások és elektronikus levelek bírói hozzájárulás nélkül történő ellenőrzésére. Bush elnök szombati rádióbeszédében, amelyet kivételesen a televíziók is sugároztak, hangsúlyozta, hogy rendelete az alkotmányosság talaján áll.

“A 2001 szeptember 11-i washingtoni és New York-i terrortámadásokat követő hetekben az amerikai törvényeknek és az alkotmánynak megfelelően felhatalmaztam a Nemzetbiztonsági Ügynökséget, hogy ellenőrizze azoknak az embereknek a nemzetközi üzenetváltásait, akiknek ismert kapcsolatai vannak az al-Kaidával és más terrorszervezetekkel” – mondta az elnök.

Bírálta, hogy a rendelet létezését kiszivárogtatták a sajtónak, mivel ezzel a terroristák is tudomást szereztek arról, hogy lehallgathatják telefonjaikat, illetve elolvashatják elektronikus leveleiket. “Ez egy rendkívül titkos program, amely nemzetbiztonságunk védelmét szolgálja” – hangoztatta az elnök.

Beszédében sürgette a terrorizmus elleni harc egyik fő eszközének tekintett, a hatóságoknak kibővített jogköröket biztosító Patriot törvény megújítását, amelyet a kongresszus a 2001 szeptember 11-i terrorcselekmények után fogadott el, és a legfontosabb rendelkezéseinek a hatálya azonban az év végén lejár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik