Nagyvilág

Sugárzó hulladékot ástak el magyar békefenntartók?

Egy boszniai szerb lap írása szerint pánik uralkodott el egy észak-boszniai faluban, ahol a föld sugárzása meghaladja a megengedett mértéket: feltételezések szerint ezt földbe ásott radioaktív hulladék okozza, amelyet 1997-ben helyeztek el a helyszínen magyar békefenntartók.

A Nezavisne Novine című Banja Luka-i napilap szerint – melynek írását felkapta a belgrádi média is – szakértők végeztek méréseket a horvát határon fekvő Gradiska melletti Orahova falunál, és minél mélyebbre ástak, annál nagyobb volt a sugárzás. A környéken korábban a békefenntartó haderő (SFOR) gyakorlótere volt.

A helybéliek azt állítják, hogy 1997-ben magyar békefenntartók földalatti hulladéktárolót építettek a helyszínen, és vélhetően ők helyezték el ott a sugárzó anyagot. A lerakat felé vezető utat “magyar útként” szokták emlegetni a helybéliek – írja az újság.


A honvédelmi tárca szóvivője elmondta: Az SFOR boszniai kötelékeiben szolgálatot teljesítő magyar műszaki kontingens tagjai nem használtak sugárzó anyagot kiküldetésük alatt. Ha hivatalos megkeresés érkezik a Honvédelmi Minisztériumhoz, akkor ki fogják vizsgáltatni, hogy volt-e köze hozzá a magyar békefenntartóknak. A tárca tájékozódik a hírrel kapcsolatban, mert az ügyben eddig csak a szerb újság cikke látott napvilágot – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik