Nagyvilág

Mégis támogatja a kínzásellenes törvényt Bush

Korábbi terveivel szemben mégsem vétózza meg a CIA által alkalmazott, a nemzetközi egyezményekben nem tiltott, de a normális gyakorlatnál durvább kihallgatási módszereket tiltó amerikai törvényt George W. Bush.

Több hónapos ellenállás után George W. Bush most mégis támogatásáról biztosította a kegyetlen, embertelen és lealacsonyító kihallgatási taktikák terroristák elleni alkalmazását tiltó törvényt – jelentette a BBC. A Fehér Ház korábban a CIA-t ki akarta vonni a tilalom hatásköréből, hogy a kémszervezet továbbra is folytathassa eddigi hírszerző módszereit.

Az amerikai vezetők eddig is elutasították a kínzás vádját, Porter Goss, a CIA új igazgatója például újszerű kihallgatási technikaként határozta meg a jogvédők által kifogásolt módszereket, mint amilyen az alvásmegvonás vagy a vízbe fojtás imitálása.


Egyes amerikai vezetők szerint az új törvény támadhatóvá tenné a terroristákat kihallgató amerikai tiszteket, Bush ezért korábban vétóval fenyegetőzött, de a szenátus és a képviselőház is elsöprő többséggel, 90 igen szavazattal támogatta az eredetileg John McCain republikánus szenátor által beterjesztett javaslatot.

Cheney személyes veresége

Bush döntését az amerikai elemzők megfutamodásként értékelik, de igazi presztízsveszteséget alelnöke, a terroristákkal szemben a lehető legkeményebb elbánást szorgalmazó Dick Cheney szenvedte el. Cheney a voksolás előtt személyesen telefonált minden republikánus szenátornak, hogy a törvény elleni szavazásra bírja őket. Érvelése szerint a gyanúsítottak a tilalom tudatában szívósabban tagadnának.

A törvénykiegészítés megszületésének előzményei a tavaly kirobbant iraki kínzásbotrányig vezethetők vissza, amit hasonlók követtek Afganisztánban is. A fogolykínzások kapcsán a világban az USA-ról kialakult negatív kép miatt az amerikai kongresszus és szenátus republikánus tagjai is az elnök ellen fordultak, és a kínzást tiltó javaslatot támogatták. Újabb lökést adtak a kezdeményezés szorgalmazóinak a CIA titkos börtöneiről és titkos légi fogolyszállítmányairól szóló híradások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik