Nagyvilág

Magasan vezet a síita szövetség Irakban

Több mint hetvenszázalékos részvételi arány mellett elsöprő arányban vezet a síita konzervatív Egyesült Iraki Szövetség az iraki parlamenti választásokon.

A dél-iraki tartományokban és több közép-iraki tartományban is elsöprő arányban vezet az Egyesült Iraki Szövetség – tájékoztatott az al-Manar televízió. A hivatalos végeredményt december végén, esetleg január elején hirdetik ki – közölte a választási bizottság.

Az Abdel-Azíz Hakím vezette Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsa (SCIRI), Ibrahím Dzsaafari kormányfő pártja, az Iszlám Dava Párt és a Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónokot támogató erők jelöltjeit is magában foglaló listára meg nem erősítetett közlések szerint Kerbela tartományban 85 százalék, Majszánban 86, an-Nedzsefben 80, al-Kádiszíjában 70, Bábilban pedig 70 százalék szavazott.

Abdel-Azíz Hakím üdvözölte az irakiakat a „függetlenség felé vezető úton aratott fontos győzelem” alkalmából. Mint mondta, az általa vezetett pártszövetség programjához híven erős iraki államot kíván felépíteni, „amelyben a törvény és a társadalmi igazságosság uralkodik, és szavatolják az emberi jogokat és a nők jogait”.

Magas részvételi arány

A csütörtöki voksoláson a részvételi arány 70 százalék körül volt – közölte Farid Ajar, a választási bizottság elnöke. A januári parlamenti választásokon a szavazásra jogosultak 59 százaléka, míg az alkotmányról tartott októberi népszavazáson 63 százalékuk élt szavazati jogával. A részvételi arány növekedése a szunnita szavazók nagyobb aktivitásának köszönhető, akik januárban még bojkottálták az ideiglenes parlament megválasztására kiírt voksolást.

Az iraki választások tisztaságára felügyelő külföldi megfigyelők szervezete szerint a „választások általában a nemzetközi normáknak megfelelően zajlottak le”. Az Iraki Választásokat Megfigyelő Nemzetközi Misszió iraki irodáitól, nemzetközi és hazai megfigyelőitől kapott első jelentések alapján kiadott közleményében ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy egyes régiókban szavazócédulák hiánya miatt késve nyitottak a szavazóhelyiségek.

A 2004-ben független választási bizottságokból megalakult szervezet megdicsérte az iraki független választási bizottságot a „nehéz körülmények között kifejtett” tevékenységéért. Az iraki választásokat számos nyugati ország üdvözölte, az Egyesült Államoktól Olaszországon át Ausztráliáig, csakúgy, mint Oroszország, míg az iraki háborút ellenző Franciaország és Németország, valamint a közép-keleti térség államai egyelőre nem kommentálták a szavazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik