Nagyvilág

Elsétált a terroristavezér

Az iraki biztonsági erők tavaly letartóztatták a jordán terroristavezért, de aztán el is engedték, mivel nem voltak tisztában azzal, hogy ki került a kezeik közé. Nem ez volt az első alkalom, hogy kevesen múlt Zarkávi lebukása.

A CNN csütörtökön az iraki belügyi tárca helyettesére, Husszain Kamalra hivatkozva jelentette a hírt. A miniszter további részleteket nem árult el az üggyel kapcsolatban. Az amerikai hadsereg szóvivője nem akarta az értesülést cáfolni vagy megerősíteni, de hihetőnek nevezte Kamal állításait.

Zarkávi a legkeresettebb terroristavezérek közé tartozik: számos véres iraki merénylet kitervelésével vádolják. Az Egyesült Államok 25 millió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki bármilyen információval tud szolgálni a tartózkodási helyével kapcsolatban.

Többször kicsúszott a kezük közül

Az amerikai hadsereg egyik képviselője szerint folyamatosan kapnak újabb információkat a 39 éves terrorista tartózkodási helyéről, és ezeket minden egyes alkalommal ki is vizsgálják. Áprilisban az amerikai katonák megrohamoztak Ramadi városában egy kórházat, ahol megbízható források szerint Zarkávi is tartózkodott, de senkit sem sikerült letartóztatniuk.

Februárban szintén majdnem elkapták az iraki al-Kaida első emberét. Az amerikai hadsereg olyan fülest kapott, amely szerint a terrorista Ramadi városába tart egy találkozóra. A járművét egy kémrepülőgéppel követték, és a lehetséges útvonalain több ellenőrzési pontot állítottak fel. Amikor al-Zarkávi az egyikhez közeledett, az őt szállító jármű hirtelen megfordult. Több kilométeren keresztül üldözték az amerikaiak, de mire feltartóztatták a kocsit, a férfi elmenekült. A sofőrjét és a testőrét letartóztatták, és az amerikaiak találtak egy laptopot, amelyben rendkívül értékes információk voltak. A dokumentumokból kiderült, hogy Zarkávi állandó kapcsolatban áll Oszama bin Laden al-Kaida-vezérrel.

Merényletek és halottak

Zarkávi csoportját az amerikaiak számos öngyilkos merénylettel, autós robbantással és kivégzéssel vádolják. Az ő számlájukra írnak egy 2003 augusztusi autós robbantást, amelyben 85-en vesztették életüket. Egy évvel később Zarkáviék Bagdad mellett 44 iraki katonát végeztek ki. Idén februárban pedig egy öngyilkos merénylő Hilla városában 127 irakit rántott magával a halálba – a háttérben ismét az iraki al-Kaida állt. Ötvenheten meghaltak, és több mint háromszázan megsebesültek a jordán fővárosban novemberben elkövetett robbantássorozatban, amelyet Zarkáviék szintén magukra vállaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik