Nagyvilág

Választás előtt Irak

Vallási vezetők felhívására várhatóan a szunniták is részt vesznek Irak első parlamenti választásán, melynek napjára az al-Kaida nagyerejű offenzívát helyezett kilátásba.

Az iraki választási bizottság közleménye szerint összesen 6655 képviselő, 307 párt, és 19 szövetség regisztrált a csütörtöki parlamenti választásokon való részvételre. A szavazás során négy évre döntenek majd 275 parlamenti helyről, melynek 25 százalékát női képviselőnek kell majd betöltenie. Várhatóan tíz millió választópolgár járul majd az urnák elé – írja a CNN.

Elemzők szerint a síiták valószínűleg veszítenek képviselői mandátumaikból, ugyanis a szunnita vallási vezetők az utóbbi hetekben arra szólították fel híveiket, hogy a januári ideiglenes parlamenti, és az októberi, alkotmányról szóló voksolással ellentétben ne bojkottálják a szavazást, hanem aktívan vegyenek részt rajta. Várhatóan a szunnita többségű kurdok is kevesebb mandátumot szereznek majd. Irakban az idén harmadszor járul a nép az urnák elé. Év elején az átmeneti parlamentet választották meg, októberben pedig az alkotmány elfogadásáról döntöttek.

Biztonsági intézkedések, három merénylet

A biztonsági intézkedések keretében a választások előtti napon megtiltották a hatóságok a magángépjárművek közlekedését, lezárták az ország határait, és elrendelték a boltok bezárását. A választásokat megelőző hetekben amerikai csapatok és az iraki kormány fegyveres erőinek osztagai tisztogatásokat rendeztek a kormányellenes erők fegyveres ellenállásának körzeteiben.

Ennek nyomán az ország legnagyobb részén nyugalom honolt szerdán, szórványosan azonban így is előfordult néhány merénylet. Szamarrában és Moszulban, az út szélén elhelyezett pokolgép robbant, a merényletben két rendőr és egy iraki gyermek életét vesztette. Baidzsiban ismeretlen támadó lelőtte a kereskedelmi minisztérium egy alkalmazottját, Ramadiban pedig megöltek egy szunnita arab képviselőjelöltet, aki a független Iraki Szabad Fejlődés Párt listáját vezette

Az al-Kaida fenyegetőzik

Az al-Kaida Mezopotámiai Szervezetének katonai szárnya, annak minden brigádja támadásokat indít, hogy “megrengesse a hitetlenek és a hitehagyottak bástyáit” – közölte az Abu Muszab az-Zarkávi által vezetett szervezet.

Dzsalal Talabani, Irak kurd államfője tévébeszédben fordult honfitársaihoz a választások előtt, felkérve őket, hogy tegyék “a nemzeti egység és a terrorizmus feletti diadal” napjává a választások napját. Már előre gratulált az iraki népnek “a demokratikus, föderatív és egységes Irak építésében tanúsított elszántságához”.

A szunniták javára változtak a szabályok

A januári választásokhoz képest módosultak a szavazás szabályai. Akkor egy országos listára szavazhattak a választók, most tartományi listák alapján osztják szét a helyeket – így garantálják, hogy a szunniták választási hajlandóságuktól függetlenül arányos képviseletet szerezhessenek a parlamentben, hiszen a négy szunnita többségű tartományból alacsony részvétel esetén is vélhetően a szunnita pártok jelöltjei szereznek majd mandátumot.

Az amerikaiak reményei szerint a szunniták akár negyven-ötven helyet is szerezhetnek a parlamentben, így a világi síitákkal akár kormányt is alakíthatnának. Irak szomszédai mind ebben érdekeltek, egy tisztán iszlámista síitákból álló kormány ugyanis Irán térségbeli befolyásának brutális növekedését jelentené.

Hamis szavazócédulák Iránból?

Legalább négy teherautónyi hamis szavazólapot csempésztek Iránból Irakba, és a szállítmánynak csak a negyedét sikerült elfogni – jelentette a New York Times bagdadi belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

Az iraki határőrség parancsnoka tagadta szerdán az amerikai lap hamis szavazócédulákkal teletömött tartályautókról szóló hírét. Mint mondta, a választások időszakára amúgy is le vannak zárva a határok, már csak ezért is képtelenség a jelentésben szereplő állítás. A belügyminisztérium az iraki választás lejáratására tett kísérletnek minősítette a hamis szavazólapokra vonatkozó híresztelést.

Az Egyesült Államok vádjai szerint Irán egyre durvábban avatkozik be a szomszédos, többségében síita arab ország életébe. Irán stratégiai céljait egyértelműen a vallásos síita pártok győzelme szolgálná, az ország korábban fegyveresek képzésével is támogatta az iszlámista siítákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik