Nagyvilág

Eloltották a dél-angliai tüzet

Háromnapos küzdelem után, kedd estére eloltották a vasárnap hajnalban kigyulladt dél-angliai olajtelep összes égő tartályát, jóllehet a telepen kisebb tüzek még mindig égtek.

A Hertfordshire grófságbeli Hemel Hempstead mellett, Londontól északnyugatra működő Buncefield olajtároló telepen vasárnap hajnalban történt a tűzoltóság szerint szinte példátlan erejű robbanássorozat, amelynek következtében összesen húsz, egyenként 14 millió liter olajat és olajszármazékot tartalmazó óriástartály kapott lángra. A robbanások dörejét Hollandiában is hallani lehetett; a több kilométer magasra emelkedő, műholdfelvételeken is jól látszó sűrű olajfüst csaknem négyezer négyzetkilométeres területet borított be Dél-Angliában.

A tűzvészt, amelynek okát még vizsgálják, a területileg illetékes, Hertfordshire grófságbeli tűzoltóság parancsnoka az eddigi legnagyobb, békeidőbeli európai ipari katasztrófának nevezte. A 16 kilométerre lévő Luton repülőtér közelsége miatt kezdetben elterjedt, hogy repülőgép becsapódása okozta a szerencsétlenséget, ezt azonban a rendőrség szinte azonnal kizárta, és közölte: nincs ok annak feltételezésére, hogy terrorcselekmény történt.

Az oltás során, amelyben 180 tűzoltó vett részt váltott műszakokban, összesen 15 millió liter vizet és negyedmillió liter oltóhab-koncentrátumot használtak fel. A vizet a közeli Grand Union csatornából és egy mesterséges tóból nyerték; ehhez a tűzoltók összesen 30 kilométernyi ideiglenes vezetéket fektettek le.

A kiégett telep 60 százalékát a Total olajvállalat birtokolta, de használta a létesítményeket a Texaco, a BP és a Shell is. A tartályokban nyersolajat, benzint, és a három közeli repülőtér – Heathrow, Luton és Stansted – kiszolgálására kerozint tároltak. A Heathrow innen kapta közvetlen vezetéken kerozinigényének harmadát, de a világ legnagyobb nemzetközi forgalmát lebonyolító repülőtér közölte, hogy megszervezte a kiesett mennyiség pótlását.

A londoni biztosítási ipar még nem végleges becslései szerint csak az olajtársaságokon kívüli helyi érdekeltségű cégcsoport biztosított értékekben keletkezett kára elérheti a 250-300 millió dollárt. A robbanásban negyvenketten sérültek meg; több száz környékbeli lakóház legalább időlegesen lakhatatlanná vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik