Nagyvilág

Elsötétülhet a francia égbolt is

A vasárnap reggel óta lángoló olajtartályok füstje keddre Dél-Anglia jelentős részét beborította, és Franciaország felé vette útját. Hétfő hajnaltól 150 tűzoltó küzd egymást váltó műszakokban a 30-40 méter magasra felcsapó lángokkal.

Hétfő este felhagytak az oltással, mert kiderült, hogy az egyik tartályban “erősen lobbanékony” – közelebbről nem azonosított – olajszármazék van, amely szakértők szerint újabb robbanással fenyegetett. Emiatt este megint lezárták a Londont Észak-Angliával összekötő, a Luton repülőteret is kiszolgáló M1-es autópályát, amelyet egy időre már vasárnap is lezártak. A szakértők kedd hajnalra megszervezték a veszélyesnek ítélt tartály folyamatos hűtését vízpermettel, és a rendőrség engedélyt adott az oltás folytatására. Ezzel egy időben ismét megnyitották az M1-est, de ennek használhatósága változatlanul bizonytalan.

Az M1-esen megközelíthető Luton repülőtér 35 kilométerre északra fekszik Londontól, és oda is érkeznek járatok Budapestről. A repülőtérre London központjából, a Victoria buszpályaudvarról a Greenline autóbusztársaság járataival lehet kijutni; a Lutonról hazainduló magyar utazók is elsősorban ezt a buszt használják.

A tartályok fele már nem ég

A tűzvészt, amelyet a területileg illetékes, Hertfordshire grófságbeli tűzoltóság parancsnoka az eddigi legnagyobb, békeidőbeli európai ipari katasztrófának nevezett, kedden kora hajnalig még nem sikerült teljesen ellenőrzés alá vonni, jóllehet a kigyulladt húsz – egyenként 14 millió liter olajat és olajterméket tároló – tartály több mint felét már eloltották.

Az olajtűz tömör füstje kedd hajnalra Dél-Anglia jelentős részét beborította. A vastag füstcsík hossza megközelítette a 120 kilométert, és a változó irányú, enyhe szél délkeletre és délnyugatra is jelentős mennyiséget sodort belőle. A füst így megjelent az Anglia délnyugati részén lévő Dorset grófság és a robbanás helyszínétől délkeletre fekvő London felett is, de a dél-délkeleti irányban lévő Franciaországot szintén fenyegeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik