Nagyvilág

Gotovina a Hágai Törvényszék előtt

Hétfőn jelenik meg először a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszék előtt Ante Gotovina horvát tábornok.

A szerbek ellen elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűntettekkel, mindenekelőtt 150 polgári személy legyilkoltatásával gyanúsított Gotovinát szombaton szállították Spanyolországból Hágába, a Nemzetközi Törvényszék fogdájába. Ha bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönnel is sújthatják. A bíróság előtti hétfői megjelenésen azt kell közölnie a bírókkal, hogy tudomást szerzett az ellene felhozott vádakról, illetve nyilatkoznia kell, bűnösnek tartja-e magát.

Ante Gotovina öt év bujkálás után szombat este érkezett Hágába, és ezzel ő a legmagasabb rangú horvát tiszt, akit háborús bűnök vádjával bíróság elé állítanak – írja a BBC. Az ötvenéves volt katonai vezetőt szerdán fogták el a Kanári-szigeteken egy szálloda éttermében. Hamis útlevél volt nála, amelynek tanúsága szerint járt Argentínában, Chilében, Kínában, Csehországban, Mauritiuson, Oroszországban és Tahitin. Gotovina hivatalosan csütörtökön Madridban ismerkedhetett meg a Nemzetközi Törvényszék által 2001 közepén ellene megfogalmazott vádirattal.

Az első számú vád Gotovina ellen az 1995-ös Fergeteg hadművelet irányítása, melynek során az idegenlégiósból lett tábornok etnikai tisztogatást hajtott végre Horvátország középső részén. A szerbek egy részét deportálta, másokat állítólag a helyszínen kivégeztetett.


Vasárnap a dél-horvátországi Splitben tartottak tüntetést a nemzeti hősként tisztelt tábornok mellett, melyen több tízezren vettek részt az 1991-95-ös szerb-horvát háború veteránjai szövetségének felhívására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik