Nagyvilág

Tízezrek tüntettek Gotovina mellett

Több tízezren tüntettek Horvátországban a horvát függetlenség hősének tartott, a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt horvát tábornok, Ante Gotovina mellett.

A tábornokot, aki ellen az ENSZ-törvényszék 2001-ben emelt vádat 150 szerb katonának a parancsára történt meggyilkolása miatt, szerda este fogták el a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken. A dél-horvátországi Splitben tartott tüntetésen több tízezren vettek részt az 1991-95-ös szerb-horvát háború veteránjai szövetségének felhívására. A helyszínen tartózkodó újságírók százezerre becsülték a résztvevők számát.

Zeljko Strize, az egyik szervező elmondta, követeléseiket listába foglalva küldik el a kormánynak. A szervezők felszólították a résztvevőket, nemzeti jelképeket viseljenek és ne engedjék a tüntetést politikai célokra kihasználni.

A Gotovina letartóztatása után Zárában (Zadar) tüntetők usztasa jelképekkel vonultak fel, és náci karlendítéssel üdvözölték egymást. “Egy emberként gyűltünk össze. Segítünk Gotovinának, hogy bebizonyítsa az ártatlanságát, és lemossuk azt a foltot, ami Horvátország függetlenségi harcán esett” – mondta Ange Kotromanovic tábornok. A tüntetők nagy része feketébe öltözött, nemzeti zászlókkal és Gotovina arcképével, “Hős, nem háborús bűnös” feliratú táblákkal vonult fel.

A tengerparti Zárában szombaton tüntetők ezrei gyűltek össze Gotovina ártatlanságát hangoztatva. Több ezren tüntettek Bosznia több városában is, ahol Gotovina szintén harcolt a balkáni háború idején. A horvát kormány utasította a hatóságokat, oldják fel Gotovina javainak, így a nyugdíjának a befagyasztását.

A tüntetések erőszakos kimenetelétől tartva Ivo Sanader kormányfő pénteken tekintélyes vallási vezetőkkel találkozott, akik felszólították Gotovina támogatóit: békésen és méltóságteljesen tartsák meg tüntetéseiket.

Négy évvel korábban Splitben a veteránok és nacionalisták mintegy 100 ezres tömege tiltakozott, azzal vádolva meg a kormányt, hogy átadja a nemzeti hősöket a hágai törvényszéknek. A tüntetésnek elemzők többsége szerint nagy szerepe volt abban, hogy a kormány röviddel később elvesztette a választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik