Nagyvilág

Izrael nem zár ki Irán ellen egy esetleges katonai csapást

Nem zárta ki az Irán elleni katonai csapás lehetőségét az izraeli védelmi minisztérium egy vezető tisztségviselője arra az esetre, ha az Izrael egyik fő ellenségének számító iszlám ország folytatja erőfeszítéseit atomfegyverek előállítására.

Az izraeli rádiónak nyilatkozva Amosz Gilad tagadta vasárnap a Sunday Times című brit lap aznapi értesülését, miszerint Ariel Saron izraeli kormányfő már kész tervvel rendelkezne egy Irán elleni márciusi katonai csapásra, mondván, hogy Izrael a világ többi részével együtt az ügy diplomáciai úton való megoldására törekszik. A tisztségviselő szerint azonban nem lehet elvárni egy fenyegetett országtól, hogy “ne vegyen fontolóra más lehetőséget”.

A Sunday Times szerint Izraelnek kész terve van egy iráni célpontok elleni kombinált légi és szárazföldi csapásra arra az esetre, ha a diplomácia eszközeivel nem lehetne elérni az iráni nukleáris program leállítását. Az újság tudni véli, hogy a nemzetbiztonsági kabinet a múlt hónapban hagyta jóvá a katonai csapásmérés tervét.

Saron miniszterelnök nemrég azt mondta, hogy “természetesen megvan a képesség” az iráni nukleáris program erővel való leállítására. Bár Izrael készül arra az eshetőségre, hogy Irán atomfegyverekre tesz szert, nem áll az iráni nukleáris törekvések elleni küzdelem élére – mondta. Szilvan Salom külügyminiszter kijelentette vasárnap, hogy Izrael “nem élhet együtt egy olyan helyzettel, amelyben Iránnak atomfegyvere van”.

Izraeli katonai repülőgépek 1981-ben lebombáztak egy iraki atomreaktort, de szakértők szerint egy hasonló csapást most nehéz lenne kivitelezni, mert az iráni atomprogram szétszórt helyszíneken valósul meg. Az izraeli parlament külügyi és védelmi bizottságának elnöke mindazonáltal sejteni engedte, hogy Izrael titkosszolgálati forrásokból ismeri az iráni nukleáris program helyszíneit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik