Nagyvilág

Az iráni államfő Európába költöztetné Izraelt

Az iráni államfő kétségbe vonta, hogy megtörtént a holokauszt, és azt javasolta egy csütörtöki nyilatkozatában, hogy "költöztessék át Izraelt Európába".

Izrael és az Egyesült Államok kormánya élesen elítélte Mahmúd Ahmadinezsád nyilatkozatát. “Egyes európai országok azt állítják, hogy Hitler ártatlan zsidók millióit ölte meg, s olyannyira ragaszkodnak ehhez az állításukhoz, hogy ha valaki valami ezzel ellentéteset bizonyít, börtönbe vetik” – mondta a szaúd-arábiai Mekkában tartott sajtóértekezletén. A hivatalos iráni hírügynökség, az IRNA idézte nyilatkozatát. Kijelentette: “mi nem fogadjuk el ezt az állítást”.

Hozzátette: ha mégis feltételezi, hogy igaz, akkor szerinte “az lenne a tisztességes” az európaiak részéről, ha saját területükön biztosítanának földet “a cionistáknak”, például Németország vagy Ausztria egy részén.

“Nem ez az első eset, hogy Irán elnöke felháborító, sőt rasszista kijelentéseket tesz a zsidókról, illetve Izraelről” – reagált Ahmadinezsád szavaira Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője. Utalt rá, hogy az ENSZ nemrégiben elítélte a holokauszt tagadását.

Kifejezte reményét, hogy mindenki, akinek illúziói voltak az iráni rendszer valódi természetét illetően, azok most “végre felébrednek” Ahmadinezsád legutóbbi nyilatkozatai nyomán. (Az iráni elnök októberben azt mondta, hogy “le kell törölni Izraelt a térképről”.)

A Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan hangsúlyozta az iráni államfő szavaira reagáló nyilatkozatában: ez is világosan mutatja, mennyire fontos megakadályozni, hogy az iráni rendszer atomfegyverre tegyen szert, mennyire megalapozottak az iráni rezsimmel kapcsolatos washingtoni aggodalmak.


Mahmúd Ahmadinezsád ultrakonzervatív iráni államfő klorábban nyíltan Izrael állam elpusztítására szólított fel “A cionizmus nélküli világ” címmel rendezett teheráni konferencián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik