Nagyvilág

Véletlenül rabolt el a CIA egy német férfit

Az amerikai bíróság megállapította, hogy a CIA tévesen elrabolt, és a 9/11-ei merényletek elkövetésének vádjával öt hónapig fogva tartott egy német állampolgárt. A férfi szerint Rice nem mond igazat, amikor tagadja a fogolykínzásokat.

A libanoni születésű német állampolgár, Khaled el-Maszri elmondta: a makedón hatóságok őrizetbe vették, amikor átkelt a határon 2003 szilveszterén, majd egy héttel később átadták a CIA -nak, és onnan Afganisztánba szállították, ahol öt hónapot töltött egy cellában.


A CIA azon gyakorlata, hogy terroristagyanús személyeket egyik országból a másikba szállítanak átadásra, az amerikai és a nemzetközi jog szerint is törvényellenes – nyilatkozta Steven Watt, az Amerikai Civil Jogok Uniójának (ACLU) jogásza. Feltételezhetően mintegy száz külföldi állampolgárt szállítottak már ily módon titkos börtönökbe – írja a CNN.

Maszri azután tette bejelentését az ACLU – nál, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Németországba repült, ahol a megbeszélések során cáfolta, hogy foglyokat kínoznának, de – mint azt Angela Merkel német kancellár elmondta – az Egyesült Államok belátta, hogy hibát követett el, mikor tévedésből elrabolta a német állampolgárt. A 42 éves Khaled el-Maszri viszont úgy nyilatkozott elrablásával kapcsolatban, hogy Afganisztánba érve “lerángatták a repülőgépről és egy autó csomagtartójába taszították”, majd fogva tartói többször bántalmazták. “Azzal vádoltak, hogy hamis útlevéllel járam Afgasztánban, majd azt kérdezték, ismertem-e Mohammed Attát, a szeptember 11 – i merényletek kulcsfiguráját. Többször megalázak és megvertek” – mondta az egykori fogoly.


A német kormány felelőssége


Németországan most a Schröder -kormány felelősségét firtatják, ugyanis felmerült a gyanú, hogy egyes minisztereknek annak idején tudomásuk lehetett az ügyről, de amerikai kérésre hallgattak róla. Parlamenti bizottság vizsgálja majd a jelenlegi külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier szerepét, aki Schröder kancelláriaminisztere volt, valamint Otto Schilly volt belügyminiszter érintettségét a botrány kapcsán. 

Amikor George Tenet-et, a CIA akkori igazgatóját értesítették, hogy Maszri tévedésből került fogságba, útlevelének hitelességét rögtön igazolták, ennek elenére azonban további két hónapig fogva tartották – állítja az amerikai jogvédő szervezet, mely a Központi Hírszerző Ügynökség ellen is vádat emelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik