Nagyvilág

Tévedés volt az al-Kaida vezér videóüzenete

Tévedésből egy három hónappal korábbi videofelvételt mutatott be szerdán az al-Dzsazíra arab hírtelevízió az al-Kaida terrorhálózat második számú vezetőjéről, úgy jelentve be azt, mintha új felvétel lenne.

Kevéssel az interjú sugárzása után közölte Ahmad es-Sejk, az adó főszerkesztője, hogy ugyanarról az anyagról van szó, amelyet szeptember közepén már bemutatott egyszer a hírtelevízió; a szerkesztőség elnézést kért a hibáért.

A felvételen Ajman az-Zavahri felszólította az al-Kaida útmutatásait követő szélsőségeseket: világszerte intézzenek támadásokat olajlétesítmények ellen. Egyúttal biztosította a terrorhálózat követőit, hogy az al-Kaida alapítója, vezetője, Oszama bin Laden életben van, és kézben tartja a (Nyugat elleni) “szent háború” irányítását.

Irakkal kapcsolatban az-Zavahri azzal fenyegetőzött, hogy a jelenlegi bagdadi kormánynak vége, amint az amerikaiak távoznak az arab országból.

A nyugati biztonsági szolgálatok a világ legveszélyesebb terroristái között tartják számon Ajman az-Zavahri egyiptomi orvost. A terrorizmus elleni harc szakértői közül azonban sokan úgy vélik, hogy az al-Kaida csúcsvezetősége, benne Oszama bin Laden és Zavahri aligha vesz már részt tevékenyen terrorcselekmények tervezésében, szervezésében, sokkal inkább bőrének mentésével van elfoglalva, tekintettel arra, hogy a terrorizmus elleni harc keretében hatalmas erőkkel kutatnak utánuk világszerte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik