Nagyvilág

Új brit javaslat az uniós büdzsére

Új tervezetet nyújt be az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetésére a jövő héten Nagy-Britannia azután, hogy a tagállamok zöme heves ellenkezéssel fogadta Tony Blair hétfői javaslatát.

London “új javaslatokat” terjeszt elő a jövő hét elején – közölte Brüsszelben Jack Straw brit külügyminiszter, miután az Európai Bizottság és sok tagállam is elutasította a hétfőn nyilvánosságra hozott brit javaslatot. A következő napokban további kétoldalú megbeszélések lesznek, és ezek alapján terjesztik elő az újabb javaslatot a december 15-16-i csúcstalálkozón – mondta Straw az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek szerdai találkozója után. – “Szűk a tér a megállapodásra” – tette hozzá a brit külügyminiszter.

A brit EU-elnökség hétfőn közzétett javaslata pénzügyi kötelezettségvállalás – vagyis nem tényleges kifizetések – szintjén 846,754 milliárd eurót, a nemzeti összjövedelem (GNI) 1,03 százalékát fordítaná 2007 és 2013 között a 27 tagállam közös kiadásaira. Az összeg mintegy 25 milliárd euróval kevesebb a nyáron végül megbukott luxemburgi javaslatnál, és 150 milliárd euróval kevesebb a kiadások Európai Bizottság által eredetileg javasolt főösszegénél. Ugyanakkor Magyarország 2007 és 2013 között a brit javaslat értelmében 22 milliárd euróhoz jutna felzárkóztatási (strukturális és kohéziós) támogatások formájában. Ez a luxemburgi javaslathoz képest olyan 1,7-1,5 milliárd eurós csökkentést jelentene.

A javaslat a tagállamok többségében heves ellenkezést váltott ki. Az Európai Bizottság vezetője, José Manuel Barroso elfogadhatatlannak nevezte a Blair-féle elképzelést. Szerinte a javaslat még csak nem is reális. Ugyanis, ha az EU egy erős Európát akar, akkor ez nem a megfelelő költségvetés – vélekedett Barroso. Több kollégájához hasonlóan Gyurcsány Ferenc is jelezte, hogy nem támogatja az elképzelést. A magyar kormányfő hazánk alapvető kifogásai közé sorolta azt, hogy a brit elnökség javaslata szerint az unió következő költségvetése kisebb lenne, mint 2000 és 2006 között, annak ellenére, hogy az EU bővült és politikai céljainak száma is gyarapodott.

A brit elnökség szeretné, ha a jövő heti uniós csúcson sikerülne megállapodni a 2007-2013 közötti keretköltségvetésről. Ez volt a fő témája a luxemburgi EU-elnökség alatt tartott, idén júniusi EU-csúcstalálkozónak is, ahol azonban – főként a britek és a franciák ellentéteinek köszönhetően – kudarcot vallottak a megállapodásra irányuló erőfeszítések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik