Nagyvilág

Bombafenyegetés és lövöldözés egy amerikai repülőgépen

Az egyesült államokbeli Miami nemzetközi repülőterén egy fegyveres biztonsági járatkísérő lelőtt egy utast, aki azzal fenyegetőzött, hogy pokolgép van a kézipoggyászában és nem volt hajlandó engedelmeskedni a hatósági személy utasításának. A 44 éves férfi meghalt a lövések következtében.

Ez volt az első eset, hogy egy biztonsági járatkísérő, úgynevezett szövetségi légimarsall lőfegyverét használta azóta, hogy a 2001 szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások tanuságaként sokszoroséra növelték létszámukat A 44 éves Rigoberto Alpizar amerikai állampolgár a floridai Miamiban szállt fel a kolumbiai Medellinből érkezett gépre, mely tovább indult volna az ugyancsak floridai Orlandóba.

A Boeing 757-es még a földön vesztegelt, amikor az illetékesek sajtótájékoztatása szerint a férfi az utastérben agresszíven handabandázva azzal fenyegetődzött, hogy robbanószerkezet van a kézipoggyászában.



A légi marsall elől az illető futni kezdett, kirohant a repülőgépből és nem engedelmeskedett a felszólításnak, hogy álljon meg és feküdjön le a földre, sőt a kézitáskájába akart nyúlni, amikor a biztonsági járatkísérő lelőtte a géptől az épületbe vezető fedett folyosón. Rigoberto Alpizar feleségével együtt indult volna Orlandóba.

Nem találtak bombát


Az egyik utas elbeszélése szerint az asszony férje és a nyomába eredő légimarsall után szaladt, és azt kiabálta, hogy nem beszámítható, és elmulasztotta bevenni rendszeresen szedett orvosságát. A férfi egy szemtanú szerint magán kívül volt, a kezével a levegőben kaszált.


A hírtévékben nyilatkozó szakértők általában úgy ítélték meg, hogy az eddigi ismereteik alapján helyesen járt el a fegyverét használó légimarsall, akit arra képeztek ki, hogy ne kockáztasson, hanem az utasok érdekeit tartsa szem előtt. A CNN-nek Brian Doyle úgy vélekedett, hogy a biztonsági kísérő azt tette, amit a kiképző tréningen ilyen helyzetre vonatkozólag tanítottak neki.

A Boeing 757-est rohamosztagosok vették körül a reptér betonján. Az egyelőre nem éppen kristálytiszta tájékoztatók szerint a mozgósított tűzszerész szakértők robbanóanyagnak nem találták nyomát, de a biztonság kedvéért a betonon felsorakoztatott összes kézipoggyászt végigszimatoltatták betanított kutyákkal, majd néhány gyanúsnak tűnő csomagot az elővigyázatosság jegyében távirányítással mégis felrobbantottak.


Több ezer légimarsall


2001 szeptember 11-én mindössze 33 légimarsallt szolgált és csak nemzetközi járatokat kísértek. A New York-i és washingtoni terrortámadások után több ezer fősre duzzasztották a szolgálatot és tevékenységét kiterjesztették a belföldi járatokra. Feladatuk, hogy egy esetleges gépeltérítési kísérletet meghiusítsanak. Az izraeli repülőgépeken ugyanakkor több mint 30 éve utaznak fegyveres biztonsági emberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik