Nagyvilág

Bin Laden helyettese szerint erősödik az al-Kaida

Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője életben van és ő irányítja a Nyugat elleni szent háborút - üzente a szervezet második számú vezetője.

Ajmán az-Zavahíri Dubajban közzétett internetes videó-üzenetében a világ muzulmánjaihoz fordult, hangoztatva, hogy az al-Kaida a Nyugat elleni dzsihád, azaz szent háború fő tartóoszlopa. Ezt a háborút pedig Oszama bin Laden irányítja. Zavahíri igyekezett megörvendeztetni a muzulmánokat azzal is, hogy az al-Kaida – mint fogalmazott – terjed, bővül, erősödik és immár valóságos “népi mozgalommá vált”. Zavahíri egyúttal felszólította a muzulmán harcosokat, hogy támadják meg országaik olajkútjait.

Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségeseinek “új keresztes háborúja” kudarcra van ítélve, mint ahogyan azt az afganisztáni és iraki amerikai veszteségek bizonyítják.

Irakkal kapcsolatban az al-Kaida második embere hiteltelennek nevezte a januárban tartott parlamenti választásokat, mert azon csak a lakosságnak mintegy fele vett részt. A jelenlegi bagdadi kormánnyal kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy azért könyörögnek az amerikaiaknak, hogy maradjanak, mert tudják: amint ők távoznak Irakból, nekik végük van.

Oszama a hegyekben bújkál

Zavahíri egyúttal felszólította a muzulmán harcosokat, hogy támadják meg országaik olajkútjait, mivel “azok bevételeinek zöme az iszlám ellenségeinek jut, a maradékot pedig az országokban uralkodó tolvajok kaparintják meg.”

A felvételből nem derült ki, hogy a fehér ruhát és fekete turbánt viselő Zavahírivel hol és mikor készült az interjú, a képen nem látszó riporter viszont azt mondta, hogy a beszélgetésre az amerikai városok elleni, 2001. szeptember 11-i támadások negyedik évfordulójának alkalmából került sor.

Feltételezések szerint Oszama bin Laden és Ajmán az-Zavahíri valahol az afgán-pakisztáni határvidék hegyeiben rejtőzködik az Afganisztán elleni 2001 őszi amerikai invázió óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik