Nagyvilág

Rice szerint csak gépek voltak

A rabszállítást elismeri, a kínzásokat tagadja, a titkos CIA-börtönökről hallgat az amerikai külügyminiszter.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter tagadta, hogy országa terrorizmussal gyanúsított személyeket kínzásra szállított volna más országokba, CIA-gépeken – számolt be a BBC. A Bush-kormány diplomáciai vezetője ugyanakkor megjegyezte: szállítottak rabokat egyik országból a másikba, a gyanúsítottak nemzetek közötti átadásának keretein belül. Azokat az értesüléseket azonban sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó, melyek szerint a CIA titkos börtönöket üzemeltet külföldön. Condoleeza Rice elmondása szerint országa minden törvényes eszközt bevet a terroristák ellen.

Rice-nak a marlandi légitámaszponton kiadott közleménye szerint nem hozhat nyilvánosságra olyan információkat, melyek veszélyeztetik a titkosszolgálatok működését, illetve a rendvédelmi szervek munkáját. Ezt a hozzáállást várjuk el más országoktól is – fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

A The Washington Post korábban arról számolt be, a külügyminiszter európai körútja során offenzív magatartással igyekszik majd elejét venni a felvilágosítást sürgető követeléseknek. Condoleeza Rice Németországba, Romániába, Ukrajnába és Belgiumba látogat ezen a héten. A szóban forgó offenzíva középpontjában az az üzenet áll, hogy az európai országoknak tartózkodniuk kellene a bírálatoktól. Rice ugyanis arra kíván utalni, hogy a CIA műveletei “jelentős európai kormányok, illetve titkosszolgálatok teljes tudomásával” történtek.

Az EU is érdeklődött

A hétfői nyilatkozat az első reakció az amerikai kormányzat részéről azóta, hogy a The Washington Post november 2-i számában közölte: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai számára titkos CIA-börtönöket működtetnek. Másnap a Human Rights Watch bejelentette: bizonyítékai vannak arra, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyeket Afganisztánból Lengyelországba és Romániába szállították vallatásra. A gyanúba hozott országok mindegyike tagadta a vádakat.


Azóta az unió is vizsgálatot indított és komoly szankciókat helyezett kilátásba érintett tagországai számára.  A vizsgálatot az Európa Tanács különmegbízottja, a svájci liberális politikus, Dick Marty vezeti, a jelentést pedig az EU soros elnöki tisztségét betöltő Nagy-Britannia külügyminisztere, Jack Straw terjeszti majd a washingtoni kormány elé. A két szervezet közös vizsgálatának részeként az EU hivatalosan is kérte az Egyesült Államokat, hogy tisztázza a helyzetet, és számoljon be, mi az igazság a Kelet-Európában működtetett CIA-börtönök feltételezett létezésével kapcsolatban. Az Európa Tanács már korábban is foglalkozott a kérdéssel, amikor 2005 áprilisában, egy határozatban felkérte 46 tagját, hogy győződjenek meg arról, hogy országuk területén nem találhatók-e titkos fegyintézetek. A vizsgálattal párhuzamosan Franco Frattini az Európai Unió biztosa figyelmeztette a tagországokat, hogy a szavazati joguk megvonásával is járhat, ha kiderül, hogy CIA-börtönök működtek a területükön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik