Nagyvilág

Kereszt és félhold helyett vörös kristály

A genovai határozatot aláíró 192 ország diplomatái a Nemzetközi Segélyszervezetek egy harmadik jelképéről tárgyalnak az olasz városban. A BBC szerint a szervezetek vezetői remélik, hogy a vörös kristály jóváhagyása egy évtizedes vita végét jelentheti.

Pillanatnyilag két emblémát ismer a genovai egyezmény alapján a nemzetközi jog, a vörös keresztet és a vörös félholdat. Azok a segítőmunkások, mentők, akik e két szimbólumot viselik, a nemzetközi jog szerint védettek. Háborús övezetekben vagy katasztrófa-régiókban a segítségre szoruló emberekhez szabad hozzáférést kell adni számukra.

Izrael viszont határozottan ellenzi, hogy használja a vörös keresztet, vagy a vörös félholdat. A zsidó államban a vörös dávid-csillag a segélyszervezet jelképe, ezt azonban nem ismeri el a nemzetközi jog. Sok izraeli sérelmezi, hogy a számos segélyakcióban élenjáró szervezet nem kapja meg ugyanazokat a jogokat, mint vörös keresztes és vörös félholdas társszervei.

Az arab államok korábban elérték, hogy a dávid-csillagos emblémát soha ne ismerje el a genovai egyezmény. A decemberi tárgyalásokon egy olyan áthidaló megoldást vezettek elő a szakemberek, hogy legyen egy új, nemzetközileg elismert embléma, a vörös kristály. A fehér alapon megjelenő vörös színű, gyémánt alakú szimbólumot elismerné Izrael, és az arab államok sem emelnének ellene kifogást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik