Nagyvilág

Házasodhatnak a meleg brit párok

Négy évtizeddel a homoszexuális kapcsolatok törvényi üldöztetésének felszámolása után, hétfőn életbe lép Nagy-Britanniában az a jogszabály, amely lehetővé teszi az egynemű párok házasságát.

A tavaly elfogadott törvénymódosítás alapján a homoszexuális viszonyban, tartós kapcsolatban élő párok úgynevezett „polgári partneri viszonyra” léphetnek egymással. Ehhez hivatalos ceremónia keretében megkötött egyezségre van szükség, amely egyes elemeiben a házassági szerződéshez hasonló. Az e szerződést megkötő egynemű párokat a törvény szerint a hatóságok egymás hozzátartozóinak ismerik el – írja az MTI.

A törvény életbe léptének napjától a házasságot tervező azonos nemű pároknak a területileg illetékes tanácsnál kell bejegyeztetniük e szándékukat; az első ilyen esküvőket – a házassági törvény eddig is létező előírása szerinti kivárási időszak leteltével – Angliában december 21-én, Skóciában 20-án, Észak-Írországban 19-én lehet megkötni. A BBC információi szerint ez idáig legkevesebb 1200 ilyen ceremóniát jegyeztettek elő.

Elton John és George Michael is házasodik

Hírek szerint az első házasodók között lesz Sir Elton John világhírű zeneszerző és énekes, aki állítólag az első lehetséges napon, azaz 21-én kel egybe élettársával, David Furnish brit-kanadai filmproducerrel, akivel 12 éve együtt él. Nem sokkal később egy másik angol sztár, George Michael is úgy nyilatkozott, hogy szeretne összeházasodni partnerével.

Brit sajtójelentések szerint több helyi tanács vonakodva tesz csak eleget a homoszexuális párok egybekelését lehetővé tévő új törvényi előírásnak. A dél-londoni Bromley kerület tanácsa például Ken Livingstone londoni polgármester személyes fellépésére volt csak hajlandó engedélyezni ilyen ceremóniákat.

A brit kormány előzetes számításai szerint 2010-ig 22 ezer egynemű pár esküszik örök hűséget egymásnak Nagy-Britanniában. A törvény becslések szerint évi 240 millió font adó- és nyugdíjkedvezménnyel könnyíti a jog szerint egybekelő homoszexuális párok anyagi terheit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik