Nagyvilág

Chávez: győzelem ellenfél nélkül

A Hugo Chávez államfő vezette koalíció abszolút többséget szerzett az ellenzék nagy része által bojkottált venezuelai parlamenti választásokon.

Az elnök által irányított pártkoalíció, az Ötödik Köztársaság Mozgalom (MVR) az előzetes eredmények szerint a voksok 89 százalékát szerezte meg. A 9837 szavazóhelyiséget többségét az esti órákban zárták, a szavazást ugyanakkor több körzetben a heves esőzések miatt meghosszabbították. A rend fenntartására 120 ezer katonát vezényeltek ki, s ez is magyarázza, hogy a szavazás viszonylag nyugodt légkörben zajlott.

A választási hatóságok közlése szerint a részvételi arány az előzetes becslésekkel ellentétben rendkívül alacsony, azaz alig 25 százalékos volt.  Az öt ellenzéki párt – köztük a legnagyobbak – a héten döntött jelöltjeinek visszavonásáról. Egyfelől amiatt tiltakoztak, hogy gyanújuk szerint az elektronikus szavazógépek veszélyeztetik a szavazás titkosságát, másfelől a hatalom iránt részrehajlónak ítélték az országos választási bizottság összetételét. Az ellenzéket csak két balközép párt képviselte a választáson, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) és a Radikális Ok (LCR), amelyek együtt is csak tizennégyet birtokoltak a 79 ellenzéki mandátumból az előző parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik