Nagyvilág

Nem tudtak megállapodni Blairrel

Nem sikerült megegyezniük a visegrádi országok kormányfőinek a brit miniszterelnökkel az új tagországok uniós támogatását megnyirbáló költségvetési tervezetről.

Vacsora a Rózsadombon

A brit miniszterelnök csütörtök este Gyurcsány Ferenccel találkozott a magyar kormányfő rózsadombi otthonában. Gyurcsány Ferenc a ház előtt, bent a házban Dobrev Klára, a magyar kormányfő felesége fogadta Tony Blairt, aki néhány szót még a Gyurcsány gyermekkel is váltott az angol futballról. A vacsorán részt vett még Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Gottfried Péter, az Európai Ügyek Hivatalának vezetője, valamint Akócs Klára, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója.

Nem született kompromisszum az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair brit miniszterelnök és a visegrádi négyek kormányfőinek pénteki, budapesti találkozóján. A megbeszélésen Gyurcsány Ferenc és Tony Blair mellett Jirí Paroubek cseh, Kazimierz Marcinkiewicz lengyel és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök vett részt. Az előzetes hírek szerint a V4 kormányfői a közös felhívást adtak Tony Blairnek, hogy biztosítsa az igazságos és gyors megállapodást a 2007-2013 közötti időszak EU-költségvetéséről. A brit elnökségi tervek között szerepel az új tagoknak szánt strukturális felzárkóztatási juttatások 10 százalékos lefaragása.

Európának szüksége van költségvetésre, a V4-ek egyetértenek a büdzsében végrehajtandó reformok szükségességében, de azt nem fogadhatjuk el, hogy csak egyetlen ponton, a kohéziós politika terén hajtsunk végre változtatásokat – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Blair-V4 találkozót követő sajtóértekezleten. Hozzátette: nagyobb nyitottságra és megértésre lenne szükség a költségvetés mérete és az uniós pénzekhez való hozzáférés ügyében.  Tony Blair hangsúlyozta: Nagy-Britannia semmiképpen nem mondhat le a neki jelenleg járó mezőgazdasági visszatérítésekről.  “Ha a megállapodások hiányában az Európai Parlament veszi át az ellenőrzést a költségvetési folyamatok felett, a tizek csak egyharmadát fogják kapni a jelenleg nekik járó felzárkóztatási pénzeknek, ami nekik nem lehet érdekük” – közölte Tony Blair.

Érvek, cáfolatok

A külföldi lapok már csütörtökön tényként kezelték, hogy Magyarország megvétózná a csökkentett támogatásokat tartalmazó EU-költségvetési tervezetet. A Financial Times e hét eleji értesülése szerint Lengyelország is azzal fenyegetőzik, hogy a decemberi brüsszeli EU-csúcson leszavazza a költségvetési megállapodást, ha jelentősen megnyirbálják a 2007-2013-as költségvetési időszakban általa várt 60 milliárd eurós támogatást. A brit sajtó szerint ugyanakkor Tony Blair azzal érvel, hogy csökkenthető a térségi segély, mert az új tagállamok úgysem használják fel teljesen a nekik folyósított EU-pénzeket.  Lengyelország például a 2004-2006-os juttatásoknak eddig mindössze a 4,3 százalékát vette fel. Lengyel illetékesek ugyanakkor azt mondták, hogy a juttatások “több mint 50 százalékának” felhasználására már odaítélték a szerződéseket. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon ez az arány 66 százalék, vagyis messze több “az eddig felvett 8,8 százaléknál”.

Csütörtök késő esti londoni beszámolók szerint egyébként Blair mostani kelet-európai körútján jelezte, hogy a kompromisszum érdekében kész engedni akár 1 milliárd eurót is a Nagy-Britanniának járó, most már évente több mint 5 milliárd eurós uniós visszatérítésből. Ezt még Margaret Thatcher volt konzervatív brit kormányfő harcolta ki 1984-ben, arra hivatkozva, hogy Nagy-Britannia befizetéseihez képest elenyésző mezőgazdasági juttatásokban részesül. Brit politikusok és több brit napilap megadással, sőt árulással vádolja Blairt, amiért lemondana a visszatérítések egy részéről. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik