Nagyvilág

Budapesten is leszállt egy CIA-gép?

A The Independent brit napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy októberben Ferihegyen landolt egy CIA-gép, amelyen Afganisztánból szállítottak terrorgyanús személyeket, feltehetően titkos fogolytáborokba.

A lap szerint a hírszerző szervezet huszonhat repülőgépe 307 repülést hajtott végre Európában a 2001. szeptember 11-i terrorista merényletek óta. Ezek a gépek 94-szer szálltak le Németországban és 76-szor Nagy-Britanniában.

A cikket illusztráló Európa-térképen az újság Magyarországot is bejelölte az érintett államok között. A térképhez fűzött szöveges magyarázat azt írja, hogy „jelentések szerint” októberben a budapesti repülőtéren is leszállt egy CIA-repülőgép, amely „Afganisztánból szállított gyanúsítottakat”. A The Independent nem nevezi meg ennek az értesülésnek a forrását, sem azt, hogy az általa említett repülő hova vitte a gyanúsítottakat.


A The Independentnek egy New York-i székhelyű jogvédő szervezet igazgatója azt mondta: a CIA által állítólagosan fenntartott kelet-európai börtönök ügyét titok fedi, senki nem tudja, mi történik „a CIA titkos gulágjában”. A legnagyobb liberális brit napilap ugyanakkor azt írta, hogy „újságírók és aktivisták” a CIA-gépek repülési adatait figyelemmel kísérték, és bizonyos mértékig fel tudták deríteni, mi is történik, és az amatőr repülőgép-megfigyelők is hozzájárultak az információgyűjtéshez.


A kormány tagadja a vádakat 


Annak a gyanúja már korábban is felmerült, hogy Ferihegyen rövid időre leszállt egy CIA-gép, de akkor a kormányszóvivő úgy nyilatkozott, hogy az október 3-án leszállt, majd október 4-én továbbindult repülőgép nem köthető a CIA állítólagos titkos börtöneinek ügyéhez. A mostani vádakkal kapcsolatban Batiz András megerősítette: a fővárosban akkor leszállt CIA-repülőgép  Izlandból Jordániába tartott, a gépet a magyar hatóságok átvizsgálták, de azon csak az öt fős személyzet tartózkodott. A kormányszóvivő elmondta: a gép személyzete itt aludt, és október 4-én tovább repült. Afganisztánból érkezett CIA -gépről nincs tudomásuk. 


A The Washington Post című amerikai napilap november elején számolt be róla, hogy több kelet-európai országban titkos CIA-börtönök működnek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ennek kapcsán azt mondta, soha nem kapott kérést Washingtontól titkos börtönök létesítésére, de ha kapott volna is, elutasította volna azt.

A soros brit EU-elnökség a hét közepén, az Európai Unió nevében hivatalos levélben kérte az Egyesült Államoktól annak tisztázását, hogy a CIA repülőgépei valóban szállítottak-e terrorizmussal gyanúsított őrizeteseket európai repülőterek érintésével titkos fogolytáborokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik