Nagyvilág

Barroso: Blair ne játsszon kifordított Robin Hoodot!

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke óva intette Nagy Britanniát attól, hogy Robin Hood legendáját megfordítva, az unió hosszú távú költségvetésében a szegény új kelet-európai tagoktól vegyen el, hogy a gazdagoknak adhasson többet.

Az EB szóvivőjének tájékoztatása szerint Barroso egyértelművé tette: nem azt várja az unió brit elnökségétől, hogy a Robin Hood történetéből jól ismert nottinghami bíró szerepét vállalja magára, a szegényektől véve el, hogy a gazdagoknak adhasson. A bizottság elnöke hosszú és „nagyon őszinte” eszmecserét folytatott hétfőn Tony Blair brit kormányfővel, aki kompromisszumos javaslatot igyekszik kidolgozni, hogy december közepén megállapodás születhessen a 2007-től 2013-ig szóló uniós költségvetésről – mondta Johannes Laitenberger szóvivő.

Utalt arra, hogy diplomaták beszámolói szerint a soros EU-elnök Nagy-Britannia megnyirbálná az unióhoz tavaly májusban csatlakozott tíz országnak szánt támogatásokat, könnyítve ezáltal a nettó befizető tagállamok pénzügyi terheit. London tíz százalékkal faragná le a 2007-2013-as költségvetésben a szegényebb országok felzárkóztatását szolgáló strukturális és a kohéziós alapok előirányzatát, hogy így csökkentse Németország, Hollandia és Svédország befizetését, valamint minél többet mentsen meg a Nagy-Britanniának járó költségvetési visszatérítésből. „Azon dolgozunk, hogy tisztességes és méltányos megállapodás szülessen, és ennek vezérelve nem lehet az, hogy a szegények hozzák meg a legnagyobb áldozatot” – hangsúlyozta a bizottsági szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik