Nagyvilág

Ronaldinho kapta az Aranylabdát

Az európai újságírók szavazatai alapján Ronaldinho, az FC Barcelona brazil labdarúgója nyerte az Aranylabdát, a France Football szaklap által létrehozott díjat - olvasható a goal.com internetes honlapon.

A hivatalos eredményhirdetés 20 óra után várható. A második helyen az angol Frank Lampard (Chelsea), és honfitársa, a Bajnokok Ligája-győztes FC Liverpool csapatkapitánya, Steven Gerrard végzett. A 25 éves világbajnok klasszis Ronaldo és Rivaldo után a harmadik brazil futballista aki elnyeri a trófeát. Ronaldinho 1986-ban a Gremioban kezdte pályafutását, majd sorrendben a Paris St. Germain és az FC Barcelona következett.

Ronaldinho, polgári nevén Ronaldo Assis de Moreira 1980. március 21-én, Rio Grande do Sul államban, Porto Alegrében született. Több brazil világsztárhoz hasonlóan ő is nagy szegénységben élő családban látta meg a napvilágot, ám miután nála kilenc évvel idősebb bátyja, Roberto – aki jelenleg a menedzsere – befutott labdarúgó lett, hirtelen vagyonos lett a família. Ez tragédiába torkollott, hiszen az új családi házhoz tartozó medencében Ronaldinho édesapja, Joao belefulladt.

A Gremióban kezdte pályafutását, ahol 1998-ban, azaz 18 évesen játszott először profik között. Egy év múlva már a közönség első számú kedvence volt. Országos hírnévre tett szert, s már nem volt szerencsés önmagában a Ronaldinho név, hiszen általában így emlegették Ronaldót is, ezért került a neve után a Gaúcho, ami arra utal, hogy az illető Rio Grande do Sul államból származik.

2001-ben járt le hazai szerződése, s nyilvánvaló volt számára, hogy Európában folytatja. Elsőként a francia Paris St. Germain csapott le az ifjú titánra, 2001. január 17-én ötéves szerződést kötött a francia klubbal. Fiatalos életviteléhez tökéletesen illeszkedett Párizs, hiszen kedvelte az éjszakai életet, a csapatot és a szurkolók rajongását. Csak egyetlen emberrel nem jött ki jól a francia fővárosban, ez pedig Luis Fernandez vezetőedző volt.

A földkerekség elsősorban a 2002-es világbajnokságon figyelt fel rá, amelyen az aranyérmes brazil válogatott egyik legjobbja volt, s szabadrúgásból felejthetetlen gólt lőtt 40 méterről az angol válogatott kapusának, David Seamannek. Világbajnoki címmel a tarsolyában visszatért Párizsba, és továbbra sem tudta a francia gárdát magasra röpíteni.

Az utolsó hónapokban már alig kapott szerepet a együttesben, így 2003 nyarán számos kérő közül – mint a Manchester United, a Chelsea vagy a Bayern München – a spanyol FC Barcelonát választotta.

A mindig mosolygós támadó azóta a katalán főváros első számú kedvence, hiszen ördöngös cseleivel, fantasztikus passzaival, és sportszerű viselkedésével hétről hétre elkápráztatja a Nou Camp nézőit. Hatalmas szerepe volt abban, hogy a Barcelona nyáron hat év szünet után elhódította a bajnoki címet.

Ronaldinho (Ronaldo De Assis Moreira)
Névjegykártyája: Született: 1980. március 21. , Porto Alegre Magasság/testsúly: 1.80 m, 76 kg Klubjai: Gremio (brazil, 1986-2001), Paris St.Germain (francia, 2001-2003), FC Barcelona (spanyol, 2003-) Posztja: támadó középpályás, csatár Válogatottság/gól: 62/27 Első mérkőzés a válogatottban: 1999. június 26.: Brazília-Lettország (3-0) Első gól a válogatottban: 1999. június 30.: Brazília-Venezuela (7-0) Eredményei: U17-es világbajnok (1997), a torna legjobb játékosa (1997), Copa America-győztes (1999), világbajnok (2002), a FIFA-nál az év játékosa (2004), Konföderáicós Kupa-győztes (2005), spanyol bajnok (2005).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik