Nagyvilág

Az olajársokkot kivédte a fejlett világ

A 30 fejlett ipari országot tömörítő OECD kedden közzétett jelentésében úgy ítéli meg, hogy az országcsoport túlnyomórészt sikerrel védte ki az olajársokkot, ennek köszönhető, hogy jövőre az ideinél nagyobb, 2,9 százalékos gazdasági növekedést produkálhat.

Az OECD a fél évvel ezelőtt kiadott gazdaságnövekedési prognózisát is emelte most, hiszen akkor 2005-re 2,6 százalékos, 2006-ra 2,8 százalékos növekedést jelzett. A nemzetközi szervezet megállapítása szerint az utóbbi hónapokban némi lendületet vett a fejlett államok gazdasága, az észak-amerikai gyors növekedéshez közelebb került Japáné (idén 2,4 százalék lehet), Nyugat-Európa felzárkózása egyelőre meglehetősen lassú még, hiszen az eurózóna gazdasága idén még csak 1,4 százalékkal növekszik. Jövőre – kedvező esetben – ez 2,1 százalékig gyorsulhat.

Az olaj- és nyersanyagpiaci árak erőteljes növekedése utóbbi térségben lefékezte a fellendülést, míg az amerikai gazdaság ennek jobban ellent tudott állni, miként a hurrikánok okozta gazdasági károknak is. Ugyanakkor az egész OECD-térség meg tudta őrizni az árstabilitást, miközben a gazdaság fejlődését ez nem rontotta le. Az olaj árának további növekedése azonban komoly kockázatot hordoz.

Aggályos a folyó fizetési mérlegek hiányának mélyülése is, elsősorban az Egyesült Államokban, miközben az ázsiai térség hatalmas kereskedelmi többletre tesz szert. Ezek okán az OECD szerencsésnek tartaná, ha az EKB egy-két negyedévig még elodázná a kamatemelést.

Az euróövezet inflációja az OECD szerint jövőre 1,7 százalékra lassulhat le, ha nem szabadul el ismét az olajár, míg az OECD-szintű infláció az idei 2,1 százalék után jövőre 1,9 százalék lesz. A fizetési mérleg hiánya az euróövezetben a GDP 2 százaléka, az USA-ban 6,7 százaléka is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik