Nagyvilág

Szaddám késve érkezett perére

Egy volt amerikai igazságügyi miniszter is feltűnt az egykori diktátor oldalán, Szaddám Huszein iraki bírósági tárgyalásának második napján.

Bizonyítékként bemutatták az első videofelvételt hétfőn a Szaddám Huszein volt iraki elnök elleni perben. A képsorokon az egykori diktátor 1982-ben látható, közvetlenül a dudzsaili merényletkísérlet után. Szaddám a megsárgult felvételen, amely a BBC régi dokumentációjából került elő, a falu lakóinak kikérdezésekor látható és hallható. A CNN amerikai hírtelevízió angol fordítása szerint Szaddám Huszein a kikérdezések után megparancsolta biztonsági embereinek: „Válogassátok szét, és hallgassátok ki őket.” Szaddám Huszein biztonsági szolgálata a kudarcba fulladt merénylet után mészárlást hajtott végre a síita faluban, a hétfői tárgyalási napon tanúkat hallgatnak meg a vérengzésről.

A hatalmától megfosztott egykori diktátor hóna alatt a Korán egy példányával utolsóként, neve elhangzása után mintegy 8 perccel lépett a bírósági terembe, amelyet a szigorúan védett zöld zóna szívében, az egykori iraki állampárt, a Baasz Párt volt országos parancsnoki központjában alakítottak ki. Az október 19-én kezdődött bírósági eljárást – alig háromórás tárgyalás után – 40 napja azért függesztették fel, hogy a védelem kellően fel tudjon készülni a periratokból. Belépésekor bűntársai közül ketten felálltak. „Békét a békeszerető embereknek” – mondta, mielőtt elfoglalta volna helyét a vádlottak padján. A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint a volt iraki elnök láthatóan jó hangulatban érkezett a tárgyalásra, és mosolyogva üdvözölte vádlott-társait.

Amerikai miniszter védi

A tárgyalás kezdetének időpontját biztonsági okokból az utolsó percig titokban tartottak, az állami televízió félórás késéssel közvetítette az első képsorokat a tárgyalóteremből. Az ügyvédek mellett foglalt helyet két neves külföldi jogász, Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter és Nadzsíb al-Nauimi, Katar egykori igazságügy-minisztere, akik csatlakoztak az egykori diktátor védelméhez, és egyben ellenőrizni kívánják, hogy a vádlott bírósági tárgyalása részrehajlástól mentesen zajlik-e. A teremben jelen volt Muaffak ar-Rubai, az iraki kormány nemzetbiztonsági tanácsadója is.
A bírósági épületbe belépő minden személyt – bírákat, ügyvédeket, újságírókat – drákói biztonsági ellenőrzésnek vetették alá. Az újságírók „fémelemeket nem tartalmazó” jegyzetfüzeten kívül mást nem vihettek be, még a ceruzákat is elkobozták.
A vádirat szerint 1982-ben egy Huszein elleni elvetélt merényletkísérlet után a diktátor pribékjei a Bagdadtól 60 kilométernyire északra fekvő Dudzsail falu 600 síita lakóját hurcolták az iraki titkosszolgálat egyik bagdadi börtönébe. Száznegyvenhárman sohasem tértek vissza. Az ügyészek azt igyekeznek bizonyítani, hogy Szaddám Huszein rendelte el a dudzsailiak elhurcolását, megkínzását és megölését, bosszúból a faluban ellene elkövetett merényletkísérletért.

Újabb halasztás?

Most a tervek szerint négy napon át immár tanúkat is meghallgat az iraki legfelsőbb bíróság, amelynek elnöke a kurd Rizkar Mohammed Amín. A védelem vasárnap már újra jelezte: további három hónapos halasztást kér, hogy alaposabban felkészülhessen a tárgyalásra.

A volt iraki rezsim vezetői által elkövetett bűnök ügyében ítélkező különleges iraki törvényszéknek összesen tizenkét vádpontban kell döntenie, ezek közül héttel már szembesítették a volt diktátort, további öt váddal a következő hónapokban kell szembenéznie. Perük első tárgyalási napján, október 19-én a vádlottak, akiket kötél általi halál fenyeget, kivétel nélkül ártatlannak vallották magukat. A mostani tárgyalási napon Dudzsail faluban tüntetők Szaddám Huszein és társai kivégzését követelték, míg a volt diktátor szülővárosában, Tikrítben – amelynek közelében 2003 decemberében elfogták – Szaddám mellett tüntetők lepték el az utcákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik