Nagyvilág

51 halott a kínai bányában

Legkevesebb 51 bányász meghalt, mintegy százan eltűntek egy északkelet-kínai szénbányában bekövetkezett sújtólégrobbanásban - jelentette hétfőn az Új Kína hivatalos hírügynökség.

A szerencsétlenség Hejlungcsiang tartományban, a tartományi székhelytől, Harbintól 300 kilométerre keletre fekvő Csitajho település Tungfeng szénbányájában történt vasárnap este. A fejtésen a sújtólégrobbanás időpontjában mintegy 220 bányász dolgozott, hétfő reggelig 70 bányászt sikerült kimenteni. A Tungfeng szénbánya a Lungmej állami konszern tulajdonában van. Hejlungcsiang tartományban rövid idő alatt ez a második katasztrófa.

A tízmillió lakosú Harbinban öt napon át szünetelt a vízellátás, miután a városon átfolyó Szungari folyóba mintegy 100 tonnányi benzol, nitrobenzol és egyéb mérgező anyag került azután, hogy november 13-án robbanás történt egy vegyi gyárban Csilin tartományban.

80 milliárd dolláros kiesés

Kínában hivatalos adatok szerint évente hatezren halnak meg bányaszerencsétlenségekben, de független becslések szerint ez a szám a húszezret is elérheti. A balesetek és szerencsétlenségek több mint 650 milliárd jüannak (80,5 milliárd dollár) megfelelő, a hazai össztermék 6 százalékát kitevő veszteséget okoznak évente a kínai gazdaságnak – írta az Új Kína hírügynökség a közbiztonsági minisztérium egyik magas rangú illetékesére, Vang Csi-kunra hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik